Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Os in Zaandam

Molen

Kalverringdijk 33
1509BT Zaandam (gemeente Zaanstad)
Noord Holland

Bouwjaar: voor 1663


Beschrijving van De Os

Oliemolen "De Os". Achtkante stellingmolen genaamd "De Os", daterend uit de 17e eeuw (oudste schriftelijke vermelding: 1663). In 1916 zijn kap en deel van gaande werk (roeden, bovenas, bovenwiel en bovenschijfloop) verwijderd en werd de koningsspil ingekort tot onder de kapzolder. Sedertdien werd gaande werk aangedreven door motor in stenen aanbouwtje tegen voet van molen. Kort daarna werd riet van de romp vervangen door bekleding van hout. Het aanwezige dubbele oliewerk bestaat uit een stel kantstenen, twee vuisters en een voor; en naslag, totaal zes stampers. Ten zuidoosten van de molen bevindt zich een aangebouwde, op bakstenen penanten staande houten molenschuur onder met pannen gedekt zadeldak. Hiervan diende de zolder voor zaadopslag en de benedenvloer voor het opslaan van de koeken. Aan het eind van de schuur bevonden zich het oliehuis en de timmerwerkplaats. De nog aanwezige oliekelder is verdeeld in vier compartimenten van elk 9 m3. Een houten oliepomp staat nog opgesteld, de andere drie zijn in opslag bij de Vereniging "De Zaansche Molen". Molenschuur bevat thans twee woningen. Ten noordwesten van de molen een vlakgedekte, uit hout opgetrokken blokvormige aanbouw met verdieping. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 40048
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
De Os
Molen De Os, zonder kap en wieken
Molen De Os, zonder kap en wieken
Basisgegevens
Plaats Zaanse Schans / Zaandam
Bouwjaar voor 1663
Type stellingmolen
Kenmerken achtkante bovenkruier
Functie voorheen oliemolen
Bestemming  Woning
Externe link(s) en afbeelding
Database Verdwenen Molens
Molen De Os, gezien vanaf de Zaan
Molen De Os, gezien vanaf de Zaan
Portaal  Portaalicoon   Molens

De Os is een voormalige oliemolen aan de Kalverringdijk op de Zaanse Schans in de gemeente Zaanstad.

Tussen de zaagmolens Het Jonge Schaap en Het Klaverblad staat de romp van de oliemolen De Os. De molen is gebouwd voor 1663 en is daarmee een van de oudste industriemolens in de Zaanstreek. Tot 1916 is de molen op windkracht in bedrijf geweest. In dat jaar werden kap, wieken en stelling verwijderd waarna de molen op motorkracht tot 1931 in bedrijf was. Daarna werd De Os een opslagplaats. Thans zijn de schuren van de molen bewoond en het molenlijf is de afgelopen jaren gerestaureerd. Het binnenwerk is nog compleet aanwezig, alleen de wieken, de kap en de stelling ontbreken. De particuliere eigenaar staat niet afwijzend tegenover compleet herstel van deze pittoresk gelegen molen.


Monumenten in de buurt van De Os in Zaandam

De Zoeker

Kalverringdijk 31
Zaandam (Gemeente Zaanstad)
Windmolen De Zoeker, oliemolen; 1676.

Houten huis met verdieping en schilddak

Lagedijk 128
Zaandijk (Gemeente Zaanstad)
Houten huis met verdieping en schilddak, XIX.

Gedeeltelijk bakstenen huis

Lagedijk 122
Zaandijk (Gemeente Zaanstad)
Gedeeltelijk bakstenen huis, XIXa, met ingezwenkt voorschot in Lodewijk XVI-stijl. Twee gebogen overhoekse vensters. Geheel met houten achte..

De Bonte Hen

Ongd bij Kalverringdijk
Zaandam (Gemeente Zaanstad)
Inleiding OLIEMOLEN "De Bonte Hen" is een van de laatste representanten van een historische techniek, namelijk het persen van plantaardige..

Grotendeels houten huis met schilddak

Lagedijk 146
Zaandijk (Gemeente Zaanstad)
Grotendeels houten huis met schilddak, XIX A. Brede lijstgevel van bakstenen met hoeklisenen, middenrisaliet, vensteromlijstingen met kroonl..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)