Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Voormalig rechthuis ('t Reghthuys') en voormalig Raadhuis. Monumentaal bouwwerk met afgeronde hoeken aan de voorzijde een fronton met beeldhouwwerk, gedragen door twee zuilenparen en een koepeltoren i .. in Westzaan

Gebouw

Kerkbuurt 35
1551AB Westzaan (gemeente Zaanstad)
Noord Holland

Bouwjaar: 1781-1783
Architect: J.S. Creutz

Top 100 monument

Voormalig rechthuis ('t Reghthuys') en voormalig Raadhuis. Monumentaal bouwwerk met afgeronde hoeken aan de voorzijde een fronton met beeldhouwwerk, gedragen door twee zuilenparen en een koepeltoren i ..

Het raadhuis van Westzaan is een voormalig rechthuis ('t Reghthuys') en voormalig raadhuis dat in 1781-1783 werd gebouwd. Het ontwerp was van architect J.S. Creutz uit Amsterdam.

Beschrijving van Voormalig rechthuis ('t Reghthuys') en voormalig Raadhuis. Monumentaal bouwwerk met afgeronde hoeken aan de voorzijde een fronton met beeldhouwwerk, gedragen door twee zuilenparen en een koepeltoren i ..

Voormalig RECHTHUIS, sinds 1820 raadhuis. Monumentaal bouwwerk met afgeronde hoeken aan de voorzijde een fronton met beeldhouwwerk, gedragen door twee zuilenparen en een koepeltoren in Lodewijk XVI-stijl. Opgetrokken in 1781-'83 door J.S. Creutz. Raadzaal in Lodewijk XVI-stijl. In de secretarie, vroeger weeskamer, een schouw in Lodewijk XV- en XVI-stijl. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 40005
Laatste wijziging: 2015-01-12 19:49:54.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Het recht- en raadhuis

Het raadhuis van Westzaan is een voormalig rechthuis ('t Reghthuys') en voormalig raadhuis dat in 1781-1783 werd gebouwd. Het ontwerp was van architect J.S. Creutz uit Amsterdam. Het rijksmonument[1] staat in het hart van het dorp, in een beschermd dorpsgezicht. In het gebouw hangen de wapens van Westzaan, Westzaandam, Zaandijk, Wormerveer en Koog aan de Zaan, die alle identiek zijn aan het wapen van de Banne: een kroon met 9 parels.

Geschiedenis

Van de dorpen op de westoever van de Zaan was Westzaan het moederdorp, en speelde lange tijd een belangrijke rol op bestuurlijk gebied. Dat getuigt het Regthuys, gebouwd in 1781-1783, dat een van de eerste stenen gebouwen in de Zaanstreek was. Het gebouw fungeerde als rechthuis voor de Banne Westzaan.

Tussen 1820 en 1974 was het gebouw in gebruik als raadhuis van de gemeente Westzaan.


Monumenten in de buurt van Voormalig rechthuis ('t Reghthuys') en voormalig Raadhuis. Monumentaal bouwwerk met afgeronde hoeken aan de voorzijde een fronton met beeldhouwwerk, gedragen door twee zuilenparen en een koepeltoren i .. in Westzaan

Voormalige pastorie

Kerkbuurt 30
Westzaan (Gemeente Zaanstad)
v.m. Pastorie. Stenen dwarshuis onder zadeldak tussen puntgevels met zijvoluten, 18e eeuw. Deur met bovenlicht in pilasteromlijsting. Midden..

Hervormde Kerk

Kerkbuurt 37
Westzaan (Gemeente Zaanstad)
Herv. KERK. Kruiskerk met rijke façade in régence-stijl, gebouwd in 1740-'41. Preekstoel, XVIIIb, met onder de kuip een pelikaan met jonge..

Houten huis onder zadeldak voorzien van grote dakkapel met gesneden lijst

Kerkbuurt 26
Westzaan (Gemeente Zaanstad)
Houten huis onder zadeldak, eerste helft 19e eeuw. Grote dakkapel met gesneden lijst.

Houten huis voorzien van voorschot met geschulpte lijst en topmakelaar met Lod.XVI-ornament

Kerkbuurt 25
Westzaan (Gemeente Zaanstad)
Houten huis, omstreeks 1800. Voorschot met geschulpte lijst en topmakelaar met Lod.XVI-ornament.

Zaans huis (houten) met stenen voorgevel, bekroond door houten voorschot

Kerkbuurt 41
Westzaan (Gemeente Zaanstad)
Zaans huis (houten) in oorsprong 17e eeuws, met stenen voorgevel, bekroond door houten voorschot. Interieurdetails 18e eeuw.

Kaart & Routeplanner


Foto's (5)