Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hervormde laatgotische kerk in Krommenie

Kerkelijk Gebouw

Zuiderhoofdstraat 151
1561AK Krommenie (gemeente Zaanstad)
Noord Holland

Bouwjaar: 1657-1658 (hersteld)


Beschrijving van Hervormde laatgotische kerk

Herv. Kerk. Laatgotische kerk met smaller driezijdig gesloten koor en op de westgevel een houten toren. Ingrijpend hersteld in 1657-'58 na brand in de Tachtigjarige Oorlog. Zerkenvloer. Preekstoel, 1658. Doophek en -banken, XVIIc. Twee koperen lezenaars (XVIIc en 1792), twee koperen doopbogen, XVIIIc. Orgel met Hoofdwerk en Bovenwerk, in 1838 gebouwd door J. Batz en Co. voor de Doopsgezinde Kerk Oostzijde te Zaandam. In 1968 gerestaureerd en in Krommenie geplaatst. Herenbank, XVIIc, scheepsmodel, XIXa. Klokkenstoel met klok van Rodolphus de Montigny, 1396, diam. 101,7 cm. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 39968
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Hervormde laatgotische kerk in Krommenie

Raadhuis

Zuiderhoofdstraat 151
Krommenie (Gemeente Zaanstad)
Raadhuis, in 1706 gebouwd, in 1911 naar het zuiden vergroot. Bakstenen gebouw met verdieping en schilddak. Lijstgevel met lisenen, het oude ..

Houten huis in l-vorm

Zuiderhoofdstraat 137
Krommenie (Gemeente Zaanstad)
Houten HUIS in L-vorm met achtergelegen vrijstaand houten PAKHUIS op rechthoekig grondplan, dat grenst aan het water. Het huis heeft een hou..

Houten herenhuis met verdieping en schilddak

Zuiderhoofdstraat 70
Krommenie (Gemeente Zaanstad)
Houten herenhuis met verdieping en schilddak, XIXa. Geprofileerde vensteromlijstingen met sluitstukjes. In het midden dubbele deuren en snij..

Huis voorzien van een ingezwenkt voorschot, met rijke bekroning in Lodewijk XVI-stijl, zijkrullen en guirlande

Noorderhoofdstraat 26
Krommenie (Gemeente Zaanstad)
Huis voorzien van een ingezwenkt voorschot, met rijke bekroning in Lodewijk XVI-stijl, zijkrullen en guirlande. Bakstenen pui. Voordeur met ..

Houten huis met bakstenen gepleisterde voorgevel onder een met de straat parallel gelegen zadeldak, dat links een afhuiving vormt boven de terugliggen ..

Zuiderhoofdstraat 115
Krommenie (Gemeente Zaanstad)
Houten HUIS met bakstenen gepleisterde voorgevel onder een met de straat parallel gelegen zadeldak, dat links een afhuiving vormt boven de t..

Kaart & Routeplanner


Foto's (5)