Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Houten huis in l-vorm in Krommenie

Woonhuis

Zuiderhoofdstraat 137
1561AK Krommenie (gemeente Zaanstad)
Noord Holland


Beschrijving van Houten huis in l-vorm

Houten HUIS in L-vorm met achtergelegen vrijstaand houten PAKHUIS op rechthoekig grondplan, dat grenst aan het water. Het huis heeft een houten balustrade met pilasters en rozetten en een puntgevel met topguirlande en een ovaal kussenpaneel boven een gewijzigde pui van baksteen. Links opzij uitgeschulpte windveren. Het interieur van het huis is gewijzigd. Het op het achtererf gelegen pakhuis bestaat uit één bouwlaag en een zolder onder een zadeldak, dat is gedekt met rode oud-Hollandse pannen. De begane grond bestaat uit een ongedeelde ruimte. Er is nog een aantal gebombeerde korbelen aanwezig. Het pakhuis had oorspronkelijk een invaaropening van waaruit boten hun lading konden lossen. Deze opening is thans nog aanwezig en wordt afgedekt door een houten luik. Op het pakhuis staat de naam vermeld: 'de Grijze Olifant'. Zowel het woonhuis als het pakhuis dateren in oorsprong uit de zeventiende eeuw. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 39966
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Houten huis in l-vorm in Krommenie

Houten herenhuis met verdieping en schilddak

Zuiderhoofdstraat 70
Krommenie (Gemeente Zaanstad)
Houten herenhuis met verdieping en schilddak, XIXa. Geprofileerde vensteromlijstingen met sluitstukjes. In het midden dubbele deuren en snij..

Raadhuis

Zuiderhoofdstraat 151
Krommenie (Gemeente Zaanstad)
Raadhuis, in 1706 gebouwd, in 1911 naar het zuiden vergroot. Bakstenen gebouw met verdieping en schilddak. Lijstgevel met lisenen, het oude ..

Hervormde laatgotische kerk

Zuiderhoofdstraat 151
Krommenie (Gemeente Zaanstad)
Herv. Kerk. Laatgotische kerk met smaller driezijdig gesloten koor en op de westgevel een houten toren. Ingrijpend hersteld in 1657-'58 na b..

Houten huis met bakstenen gepleisterde voorgevel onder een met de straat parallel gelegen zadeldak, dat links een afhuiving vormt boven de terugliggen ..

Zuiderhoofdstraat 115
Krommenie (Gemeente Zaanstad)
Houten HUIS met bakstenen gepleisterde voorgevel onder een met de straat parallel gelegen zadeldak, dat links een afhuiving vormt boven de t..

Grotendeels houten huis, waarvan het zadeldak wordt afgesloten door een houten topgevel met uitgeschulpte windveren. Bakstenen pui

Zuiderhoofdstraat 93
Krommenie (Gemeente Zaanstad)
Grotendeels houten huis, XVIII, waarvan het zadeldak wordt afgesloten door een houten topgevel met uitgeschulpte windveren. Bakstenen pui.

Kaart & Routeplanner