Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Tegen de oude kerk gebouwd huis ten dele onder plat-, ten dele onder schilddak in Amsterdam

Woonhuis

Oudekerksplein 19
1012GX Amsterdam
Noord Holland

Bouwjaar: 18e eeuw


Beschrijving van Tegen de oude kerk gebouwd huis ten dele onder plat-, ten dele onder schilddak

Tegen de Oude Kerk gebouwd huis (XVIII), ten dele onder plat-, ten dele onder schilddak. Goede roedenverdeling. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 3993
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Principe schilddak

Een schilddak of schildkap is een daktype dat wordt gevormd door twee driehoekige schilden of dakvlakken aan de korte kant en twee trapeziumvormige schilden aan de lange kant van het gebouw.

Het is een aangepast zadeldak. Door aan de korte kanten van het gebouw dakschilden aan te brengen ontstaat deze dakvorm. Door ruime overstekken, waarin meestal de dakgoot is opgenomen, te gebruiken kunnen "natte" muren voorkomen worden.

Het schilddak is een daktype met een nok, de plaats waar twee dakschilden elkaar aan de bovenzijde snijden. Meestal hebben de vier dakvlakken dezelfde helling. Soms worden de uiteinden van een schilddak versierd met een piron.

Voordelen

Een schilddak heeft een aerodynamische vorm: van alle daktypes is het schilddak samen met het tentdak het beste bestand tegen windstoten en wordt daarom veelvuldig in het buitengebied toegepast. Een ander kenmerk is de rondom doorlopende dakgoot. Het traditionele zadeldak biedt op zolder meer ruimte, maar door variaties in schuinte kan dit verschil beperkt worden of vergroot worden.


Monumenten in de buurt van Tegen de oude kerk gebouwd huis ten dele onder plat-, ten dele onder schilddak in Amsterdam

Tegen de zuidzijde van de Oudekerkstoren gebouwd huis, ten dele onder schilddak, ten dele onder plat dak

Oudekerksplein 17
Amsterdam
Tegen de zuidzijde van de Oudekerkstoren gebouwd huis (XVIII), ten dele onder schilddak, ten dele onder plat dak. Goede roedenverdeling.

Tegen de zuidzijde van de oudekerk gebouwd dwars huis onder zadeldak

Oudekerksplein 23
Amsterdam
Tegen de zuidzijde van de Oudekerk gebouwd dwars huis onder zadeldak(XVII-XVIII). Goede roedenverdeling. Deuromlijsting.

Oude Kerk

Oudekerksplein 15
Amsterdam
Oude Kerk. Gothische KERK, XIV-XVI van pseudobasiliek via hallenkerk tot basiliek verbouwd, met hoge zijkapellen ieder voorzien van een topg..

Oude Kerk: Toren

Oudekerksplein 15Ongd
Amsterdam
Oudekerkstoren (XIV, verhoogd XVI, ommetseld XVIII A, spits door J. Bilhamer 1565). Klokkenspel bestaande uit 14 klokken van François Hem..

Hoekhuis met ionische pilasters in de gevel waarvan de top is vervangen door een klokvormige, overgebouwde zijgevel

Oudekerksplein 50
Amsterdam
HOEKHUIS met ionische pilasters in de gevel (midden XVII), waarvan de top XVIII is vervangen door een klokvormige, overgebouwde zijgevel.

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)