Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Sint-Nicolaaskerk, toren in Zalk

Kerkelijk Gebouw

Kerkplein 22
8276AM Zalk (gemeente Kampen)
Overijssel

Bouwjaar: 1175-1200 (onderste drie geledingen) ca. 1300 (vierde geleding) 1200 1175-1200 (onderste drie geledingen) ca. 1300 (vierde geleding)


Beschrijving van Sint-Nicolaaskerk, toren

Toren Ned. Herv. Kerk. Romaanse, met tufsteen beklede toren van vier geledingen met tentdak; geen buiteningang. De derde geleding heeft aan drie zijden door dammen gedeelde galmgaten; de vierde geleding heeft aan de vier zijden gekoppelde galmgaten met nieuwe deelzuiltjes; de laatste voorzien van de oorspronkelijke laat-romaanse bladkapitelen. Over de benedenruimte spitsbogig, bakstenen tongewelf. Inventaris: altaarsteen; eiken preekstoel (XVIIa); koperen lezenaar (XVIIc); herenbank (XVIIb), later hersteld met overblijfselen van een doophek. Gebeeldhouwde grafzerk, XVIa, twee XVII. Klokkenstoel met een klok van een anonieme gieter, 15de eeuw, diam. 99,5 cm. Mechanisch torenuurwerk, circa 1900, later voorzien van electrische opwinding. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 39915
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Sint-Nicolaaskerk
Sint-Nicolaaskerk
Sint-Nicolaaskerk
Plaats Zalk
Gebouwd in 13e-14e eeuw
Begraafplaats grafkelder
Monumentnummer  39914
Architectuur
Bouwmateriaal tufsteen
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Sint-Nicolaaskerk is een kerk in het Nederlandse dorp Zalk. De kerktoren stamt al uit 1220 en is in romaanse stijl. Het gotische schip werd rond 1400 gebouwd en bestaat grotendeels uit tufsteen afkomstig van de romaanse voorganger. De kerk werd gesticht door de heren van Buckhorst. Voor hen zijn de Buckhorst-banken vervaardigd. Verder stammen ook de preekstoel en de vicariën uit die tijd. Verder zijn er veel bezittingen van de Buckhorsters te bezichtigen in de kerk. Ook is er een grafkelder met de graven van de Buckhorsters.

Bij de reformatie in 1590 werd de kerk van vicariën gezuiverd. De bezittingen en de grafmonumenten werden gespaard. Tot 1838 werd de kerk onderhouden door de nazaten van de Buckhorsters.


Monumenten in de buurt van Sint-Nicolaaskerk, toren in Zalk

Sint-Nicolaaskerk

Kerkplein 22
Zalk (Gemeente Kampen)
Ned. Herv. Kerk. Eenbeukig, gotisch, tufstenen gebouw met driezijdige sluiting, in steen overwelfd. Preekstoel en herenbank van de voormalig..

Schultehuis

Kerkplein 7
Zalk (Gemeente Kampen)
Karakteristiek aan het Kerkplein en naast de Hervormde kerk gelegen Schultehuis, dat zich in zijn huidige vorm als vroeg-17e-eeuws manifeste..

Sint-Nicolaaskerk, pastorie

Kerkplein 20
Zalk (Gemeente Kampen)
Eenvoudig pand onder rieten schilddak. Eenvoudige voordeuromlijsting, dakkapel.

De Valk

Brinkweg 11
Zalk (Gemeente Kampen)
Korenmolen; met riet gedekte, achtkante stellingmolen op houten onderstuk. XIX.

Dijkboerderijtje onder met riet gedekt wolfdak

Zalkerdijk 39
Zalk (Gemeente Kampen)
Dijkboerderijtje uit de eerste helft van de 19e eeuw, onder met riet gedekt wolfdak. In de voorgevel vensters met luiken en 20-ruitsschuifra..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)