Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Sint-Lambertuskerk in Wilsum

Kerkelijk Gebouw

Dorpsweg 13
8274AD Wilsum (gemeente Kampen)
Overijssel

Bouwjaar: midden 12e eeuw (schip) 15e eeuw (koor) hersteld in 1722 en 1837 1901-'02 (rest.) 1980-'83 (rest.) 1150 midden 12e eeuw (schip) 15e eeuw (koor) hersteld in 1722 en 1837 1901-'02 (rest.) 1980-'83 (rest.)
Architect: T. van Hoogevest (1980-'83) Hoogevest 1983 T. van Hoogevest (1980-'83)


Beschrijving van Sint-Lambertuskerk

Ned. Herv. Kerk. Eenbeukig tufstenen gebouw, bestaande uit een romaans schip (XI) en een gotisch (XV) vijfzijdig gesloten koor, beiden in steen overwelfd. In het schip werden, waarschijnlijk bij gelegenheid van het aanbrengen der ribgewelven spitsboogvensters in de muren gebroken en de tussengelegen rondboogvensters gedicht; de laatste zijn bij de restauratie weer geopend. Tufstenen rollagen aan de voet van de schipmuren. Aan de noordzijde van het schip een dichtgemetselde ingang met latei en posten van rode zandsteen. Preekstoel XVIIIb, banken XVIIIb. Gebarsten klok van J.G. Potghyter, 1772, afkomstig uit de Hervormde Kerk te Wilsum. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 39908
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Sint-Lambertuskerk
KerkWilsum1.jpg
Plaats Wilsum (Nederland)
Gebouwd in 11de eeuw
Monumentnummer  39908
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De hervormde Sint-Lambertuskerk in Wilsum is een van de oudste kerken van Overijssel.

De kerk werd omstreeks het jaar 1050 gebouwd, maar over de oorspronkelijke opbouw is niets bekend. De kerk heeft in haar ruim 900-jarig bestaan verschillende wijzigingen ondergaan. Met de reformatie werd de kerk van haar roomse kenmerken ontdaan. De toren met het schip vormen het oudste gedeelte: zij zijn romaans van opzet en dateren vermoedelijk uit de 11e eeuw. Aan de noord- en zuidzijde van het schip bevonden zich toen vijf romaanse vensters terwijl de oostzijde en het koor gesloten waren. Het tegenwoordige gotische koor werd in de 14e eeuw gebouwd, tegen het toen lagere schip van de kerk.

In de 15e eeuw bracht men grote wijzigingen in het schip aan. De zijmuren werden verhoogd en er werden gewelven aangebracht terwijl de romaanse vensters werden vervangen door spitsboogvensters. Bij een restauratie in 1902 hebben neogotische invloeden de kerk zijn huidige karakter gegeven. De bestaande houten en gietijzeren ramen werden toen vervangen door de huidige zandstenen. De dichtgemetselde ramen in de koorsluiting werden geopend, evenals de scheidingsmuur tussen de koorafsluiting en het overige deel van het koor. Tevens werd toen de consistorie aangebouwd.

Bij de restauratie in 1981/82 werd de ruimte onder de toren, die dichtgemetseld was, weer opengemaakt en deze doet nu dienst als garderobe.

Interieur

In de kerk zijn een aantal muurschilderingen te bezichtigen die bij de laatste restauratie (1982) onder het kalk vandaan zijn gehaald. Deze schilderingen, in het koor van de kerk, stammen uit de 15e eeuw en stellen de vier evangelisten voor, resp. als mens, leeuw, rund en adelaar, geschaard rond de Heilige Veronica die haar attribuut, de zweetdoek met het gelaat van Christus draagt. Deze schilderingen werden rond 1580 (bij de reformatie) met kalk afgedekt.[1] In een gebrandschilderd ruitje van de consistorie is het wapen van Wilsum te zien: een pelikaan, die met gespreide vleugels haar jongen voedt, zittend op een burcht.

Op de muren van het koor bevonden zich negen wijdingskruisen; hiervan konden er bij de laatste restauratie twee behouden blijven. De andere zeven kruisen werden ingekrast in het stucwerk, evenals het sacramentshuisje. Op de gewelven in het schip is bij de restauratie het 16e-eeuws sjabloonwerk weer aangebracht. Het bestaat uit okerkleurige Franse lelies en bruine eikenblaadjes, omgeven door krulletjes. Tevens werd er op de ribben een roodwitte keperband aangetroffen, deze is ook weer hersteld. Een klein gedeelte van het sjabloonwerk kon behouden worden

Orgel

Het oude orgel werd in 1970 vervangen door het huidige. Dit orgel is voorzien van twee klavieren verdeeld over één hoofdwerk en één nevenwerk en het heeft een vrij pedaal. Het bezit 13 stemmen. Het orgel werd gebouwd door Hendriksen en Reitsma uit Nunspeet.

Sinds 2009 wordt de kerk verlicht door schijnwerpers.


Monumenten in de buurt van Sint-Lambertuskerk in Wilsum

Nederlands Hervormde kerk, toren

Dorpsweg 13
Wilsum (Gemeente Kampen)
Toren Ned. Herv. Kerk. Tufstenen, romaanse toren van twee geledingen met ingesnoerde spits. De bovenste geleding heeft aan elk der vier zijd..

Hoefslagpaal nr. 79

Uiterwijkseweg
Wilsum (Gemeente Kampen)
Omschrijving Van de 87 arduinstenen hoefslagpalen, geplaatst in 1760 op grond van het besluit van Ridderschap en Steden van Overijssel van ..

Boerderij met dwars woongedeelte onder rieten schilddak met hoekschoorstenen

Zalkerdijk 19
Zalk (Gemeente Kampen)
BOERDERIJ met een dwars woongedeelte onder rieten schilddak met hoekschoorstenen; zesruitsschuifvensters met luiken; halfronde dakvenstertje..

Hoefslagpaal nr. 87

IJsseldijk
IJsselmuiden (Gemeente Kampen)
Omschrijving Van de 87 arduinstenen hoefslagpalen, geplaatst in 1760 op grond van het besluit van Ridderschap en Steden van Overijssel van ..

Olde Zwarver D' Olde Zwarver

IJsseldijk 92
Kampen
Windkorenmolen, achtkantige bovenkruier met stelling. Stenen onderstuk, houten tussenstuk, bovenstuk en kap met riet gedekt. Bouwjaar 1842.

Kaart & Routeplanner


Foto's (4)