Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Restanten van een kalkovencomplex in Dieverbrug

Nijverheid Industrie

Rijksweg 26
7984ND Dieverbrug (gemeente Westerveld)
Drenthe

Bouwjaar: 1925 1993 (rest.)


Beschrijving van Restanten van een kalkovencomplex

Restanten van een kalkovencomplex, gesticht in 1925 als schelpkalkbranderij en in dat jaar omvattende twee schelpkalkovens en een leschhuis. Sedertdien heeft uitbreiding plaats gevonden met een transporteur, een derde oven en een schelpenbreker. De derde oven en het leschhuis zijn in 1959/60 echter afgebroken, zodat thans nog de twee oudste identieke ovens resteren en het geraamte van de vermoedelijk eveneens eerste helft 20e-eeuwse transporteur. Twee terzijde van de Rijksweg Meppel-Assen en de Drentse Hoofdvaart -welke laatste van belang was voor het transport van turf, schelpen en schelpkalk e.d.- gelegen flesvormige kalkovens van het sedert 1860 door de Alkmaarse koopman W.F. Stoel verbeterde schachtoven-type. De te halver hoogte taps toelopende schacht van de ovens is opgetrokken uit in kruisverband gemetselde zachtrode baksteen en heeft enkele lichtgetoogde lucht-, laad- en los- en kijkgaten; de slanke cilindrische schoorsteen is opgetrokken uit helderrode strengperssteen, heeft klimijzers en ijzeren banden; de top wordt benadrukt door een even uitgemetselde rand. Tussen beide ovens in staat nog het geraamte van een ijzeren transporteur. Mooi aan de Drentse Hoofdvaart gelegen restanten van het schelpkalkovencomplex bij Dieverbrug, gesticht in 1925 en thans nog bestaande uit twee ovens en het geraamte van een eerste helft 20e-eeuwse transporteur, van cultuurhistorische en industrieel-archeologisch belang monument vanwege: -de geschiedenis van de Nederlandse schelpkalkbranderij in het algemeen en die van de provincie Drenthe in het bijzonder;de betekenis van het complex voor de 20e-eeuwse economie van Drenthe en de herinnering aan deze in de 20e eeuw aldaar bloeiende bedrijfstak; -het feit dat (restanten van) schelpkalkbranderijen in Drenthe, maar ook in Nederland inmiddels zeer zeldzaam zijn geworden; -vanwege het type. namelijk een verbeterde schachtoven type naar model van W.F. Stoel uit 1860 met een relatief kleine middellijn en een grote hoogte; -vanwege de historische belangrijke ligging aan een waterweg en een interlokale weg. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 398784
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Restanten van een kalkovencomplex in Dieverbrug

Boerderij met gemetselde stenen topgevel

Leggeloo 39
Dwingeloo (Gemeente Westerveld)
Boerderij met gemetselde stenen topgevel.

Leggeloër Boerhuis

Leggeloo 41
Dwingeloo (Gemeente Westerveld)
Boerderij met niet-oorspronkelijke zijbaander; in een der zijgevels siermetselwerk in rode en gele steen. (Leggeloer Boerhuis).

Armenwerkhuis Voorm. Armenwerkhuis ('t Ruterhuus)

Groningerweg 6
Diever (Gemeente Westerveld)
V.m. Armenwerkhuis.

Boerderij onder met riet gedekt wolfsdak

Leggeloo 38
Dwingeloo (Gemeente Westerveld)
Boerderij uit de eerste helft van de 19e eeuw onder met riet gedekt wolfdak. In het woongedeelte vensters met zesruitsschuiframen.

Terrein waarin hunebed D52

Groningerweg
Diever (Gemeente Westerveld)
Terrein waarin het hunebed D52. Datering: Neolithicum.

Kaart & Routeplanner


Foto's (5)