Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hervormde kerk in Eext

Kerkelijk Gebouw

Kloosterstraat 2
9463PR Eext (gemeente Aa en Hunze)
Drenthe

Bouwjaar: 1841


Beschrijving van Hervormde kerk

Markant midden in het dorp gelegen ZAALKERKJE met neoclassicistische ingangspartij, gebouwd in 1841 op last van de Staten van Drenthe. Eenvoudig uit baksteen opgetrokken eenbeukig KERKGEBOUW onder met pannen belegd driezijdig schilddak met piron tegen rechte voorgevel met eenvoudig geprofileerde gootlijst, vlechtingen en staafankers; eenvoudig uurwerk; opengewerkte dakruiter met ingesnoerde naaldspits met haan. Aardige houten ingangspartij in de vorm van een door pilasters gedragen fronton met in het timpaan het jaartal 1841 en bewerkte deurnaald. In de zijgevel en het koor rondboogramen met gotiserende traceringen. In het door een gepleisterd tongewelf overdekte sobere INTERIEUR zijn van belang het contemporaine meubilair omvattende onder andere een zeshoekige kansel met geprofileerde friezen, klankbord en doopbekken van koper en smeedijzer, de (geverfde) grenen banken, zes psalm- en gezangborden, het offerblok en het op een houten balustrade rustende orgel met drietorenfront en (Jugendstil) lampenhouder, beide uit 1911. Het instrument is vervaardigd door orgelbouwer J. Doornbos uit Groningen; de kas, met snijwerk en vazen, door J. Dekker GZN. uit Goes. Op de witmarmeren plaat onder de middelste toren het opschrift: "Geschenk/van/H.Meyring/en/H.G.Meyring-Homan/ter gelegenheid van hunne/50 jarige echtvereeniging/5 september 1910". Mechanisch torenuurwerk Gebr. van Bergen, Midwolda, 1942, nr. 338, later voorzien van electrische opwinding. Eerste helft 19e eeuws (1841) zaalkerkje van algemeen architectuur- en cultuurhistorisch belang wegens: -de sobere, maar verzorgde architectonische kwaliteit -de eenheid van ex- en interieur -de waardevolle interieur-onderdelen -de markante ligging midden in het dorp. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 398783
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Hervormde kerk in Eext

Schuur met schaapskooi en onderschoer

Gieterstraat 2
Eext (Gemeente Aa en Hunze)
In aanleg vermoedelijk nog 18e-eeuwse schuur met schaapskooi en onderschoer, opgetrokken deels uit baksteen, deels uit hout en gedekt door e..

Hunebed D12

Kerkweg bij Torenweg
Eext (Gemeente Aa en Hunze)
Terrein waarin hunebed D 12. Datering: Neolithicum.

Hunebed D13 ("De Stemberg")

Stationsstraat
Eext (Gemeente Aa en Hunze)
Terrein waarin hunebed D 13. Datering: Neolithicum. (Gedeeltelijke bescherming, zie bijlage H).

Terrein met een grafheuvel

Kerkweg bij Torenweg
Eext (Gemeente Aa en Hunze)
Terrein waarin grafheuvel. Datering: Neolithicum en/of Bronstijd. (Gedeeltelijke bescherming, voor zover betreft de daarin gelegen grafheuve..

Terrein met vijf grafheuvels

Kerkweg bij Torenweg
Eext (Gemeente Aa en Hunze)
Terrein waarin 5 grafheuvels. Datering: Neolithicum en/of Bronstijd.

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)