Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Nabij de Hoofdstraat gelegen fundatiewoningen in Schijndel

Woonhuis

Kluisstraat 2
5482KL Schijndel
Noord Brabant


Beschrijving van Nabij de Hoofdstraat gelegen fundatiewoningen

Nabij de Hoofdstraat gelegen laat 18e eeuwse Fundatiewoningen (twee aaneengebouwde woningen van een bouwlaag tussen topgevels onder een dwars zadeldak). De twee woningen hebben een in blokverband gepleisterde voorgevel en een geprofileerde kroonlijst. De linker woning kent een enkele paneeldeur met bovenlicht met links daarvan een 20-ruits schuiframen met luiken; de rechter woning heeft een dubbele paneeldeur met bovenlicht en rechts daarvan twee 20-ruits schuifvensters met luiken en links daarvan een 20-ruits schuifvenster met luiken. In de rechter zijgevel bevindt zich een 16-ruiter zonder luik aan de rechter zijde, links een 20-ruiter met luiken, op de verdieping een 20-ruiter zonder luiken en onder de kap een 4-ruiter. In de linker zijgevel een later venster en deur op de b.g. en een venster met rondboog op de verdieping. Tegen de achtergevel een uitbouw onder aankapping met een strokendeur met bovenlicht, twee 10-ruiters met een luik en een 20-ruiter met luiken. Het dak is gedekt met oude gesmoorde pannen. Het interieur bevat twee 19e eeuwse schoorsteenboezems met gecanneleerde pilasters, een winkelbetimmering met etalage en kasten, bedsteden en in de keukens oude tegels. Beide woningen bezitten een kelder. De laat 18e eeuwse Fundatiewoningen zijn van bijzonder belang vanwege hun situering, ouderdom en typologische waarde, alsmede de gaafheid van het in- en exterieur, waaraan enerzijds de 19e eeuwse bestemming duidelijk is af te lezen, anderzijds de vele historische details de cultuurhistorische waarde nog verhogen; als zodanig zijn zij van algemeen monumentaal belang te achten. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 398371
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Nabij de Hoofdstraat gelegen fundatiewoningen in Schijndel

Heilig Hartbeeld

hoek Markt/v. Alphenstr. (bij)
Schijndel
Inleiding. Midden in het centrum van Schijndel bevindt zich op de hoek van de Markt en de Vicaris van Alphenstraat een SCULPTUUR van het H..

Sint-Servatiuskerk

Markt 17
Schijndel
R.K.KERK van St. Servatius. Kerkgebouw, bestaande uit een in 1525 voltooide gotische toren en een in 1839-1840 in Waterstaatsstijl (barok k..

Pastorie

Vicaris van Alphenstraat 16
Schijndel
Inleiding De PASTORIE, TUIN en MUUR van de H. Servatiuskerk werd in Neoclassicistische stijl gebouwd in 1836. Op nummer 16 bevindt zich d..

Herenhuis met wagenmakerij gebouwd met neoclassicistische elementen

Pompstraat 17
Schijndel
Inleiding Het HERENHUIS met WAGENMAKERIJ is in 1775 gebouwd met Neoclassicistische elementen. Tussen 1935-1955 werden de zijgevels en de a..

Koetshuis

Pompstraat 17
Schijndel
Inleiding Het KOETSHUIS is gebouwd in 1769. Mogelijk diende het in streekeigen bouwtrant opgetrokken pand ook als woning. Het is van 1932 ..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)