Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Zuidertoren (1950-1992: watertoren) in Schiermonnikoog

Weg En Waterwerk

Torenstreek 22
9166LK Schiermonnikoog
Friesland

Bouwjaar: 1853 1949-'50 (verb. tot watertoren)
Architect: H.G. Jansen m.m.v. D. van Gessel en N.J. Leijer Jansen 1853 H.G. Jansen m.m.v. D. van Gessel en N.J. Leijer


Beschrijving van Zuidertoren (1950-1992: watertoren)

Watertoren, in 1853 naar ontwerp van H.G. Jansen en met medewerking van D. van Gessel, N.J. Leijer en aannemer L.J. Borst Verdoorn, als vuurtoren gebouwd, maar in 1950 tot watertoren ingericht. De bouw vond indertijd plaats tegelijk met die van de huidige eveneens beschermde vuurtoren van Schiermonnikoog; van deze tweelingtorens kreeg eerstgenoemde de functie van binnenlicht, laatstgenoemde die van buitenlicht. Bij gelegenheid van de functiewijziging in 1949-50 is de lichtkoepel vervangen door het huidige koperen koepeldak, dat toepasselijk wordt bekroond door de figuur van een schiere monnik. Uit rode Groninger baksteen opgetrokken en met een pleisterlaag afgewerkte ruim 29 meter hoge thans als watertoren in gebruik zijnde taps toelopende vuurtoren; halfrond gesloten ingangspartij met natuurstenen omlijsting en sluitsteen, waarboven een gedenkplaat met (voor zover leesbaar) het opschrift: Tijdens de regering van Willem III Koning der Nederlanden Prins van Oranje Nassau enz; enz; enz; is deze lichttoren gebouwd en voor een stilstaand licht ingericht onder het bestuur van den schout bij nacht I. Enslie minister van marine MDCCCLIII De lichttoetreding in de schacht vindt plaats door middel van ronde gietijzeren ramen. De schacht wordt afgezet door een rondboogfries waarboven een overstekende geprofileerde rand. De lantaarn is dichtgezet en wordt bekroond door een jonger koperen koepeldak waarop een menselijke figuur (monnik). Het inwendige bevat nog balken van welijzer en trappen van gietijzer. In 1949 tot watertoren verbouwde vuurtoren uit 1853 van algemeen cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en -industrieel-archeologisch belang wegens -ouderdom -vormgeving en materiaalgebruik -plaats in de geschiedenis van de Friese kustverlichting -plaats in de geschiedenis van de watervoorziening op het eiland Schiermonnikoog -de historisch-functionele relatie met de nog wel als vuurtoren in gebruik zijnde tweelingtoren -de aanwezigheid van enkele wel- en gietijzeren interieuronderdelen -de markante ligging. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 398179
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Zuidertoren
Zuidertoren
Zuidertoren
Plaats Schiermonnikoog
Coördinaten 53° 29′ NB, 6° 10′ OL
Bouwjaar 1854
Hoogte 31,5 m
Inhoud 44 m³
Architect(en) H.G. Jansen
medewerking van D. van Gessel, N.J. Leijer en aannemer L.J. Borst Verdoorn
Huidig gebruik antennetoren
Monumentnummer 398179
Zuidertoren (Schiermonnikoog) (Friesland (hoofdbetekenis))
Zuidertoren (Schiermonnikoog)

De Zuidertoren werd in 1854, tegelijk met de huidige vuurtoren op het Nederlandse Waddeneiland Schiermonnikoog gebouwd. Omdat men vroeger niet beschikte over lichtkarakters plaatste men soms twee torens of vuren, zodat de zeeman wist waar hij was. Bovendien konden twee vuren of torens een lijn vormen, zodat schepen langs gevaarlijke ondiepten geleid konden worden.

In 1910 kreeg de buitentoren, de huidige vuurtoren, een draailicht. Vanaf dan kon men de kust ook herkennen met één licht en was het licht van deze toren overbodig geworden.

De toren bleef echter wel staan en kreeg in 1950 de functie van watertoren. Deze functie heeft de toren tot 1992 gehad. In 1998 verwierf KPN de toren voor het symbolische bedrag van 1 gulden. KPN gebruikte de Zuidertoren sindsdien als antennetoren. Op 26 juni 2018 werd bekend dat de toren in eilander handen zou komen en er een museum in gevestigd zou worden.[1]

Zie ook

Externe link

  1. [1] Nieuwsbericht Dagblad van het Noorden

Monumenten in de buurt van Zuidertoren (1950-1992: watertoren) in Schiermonnikoog

Enno

Badweg 43
Schiermonnikoog
Inleiding De RECREATIEWONING Enno te Schiermonnikoog staat aan de westzijde van de Badweg die sinds het begin van deze eeuw werd bebouwd, t..

Pand met gecementeerde gevel, zesruitsvensters en houten goot op blokken onder aan de voorzijde afgewolfd zadeldak

Langestreek 104
Schiermonnikoog
Pand onder zadeldak, voorzijde afgewolfd; gevel gecementeerd; zesruits vensters. Houten goot op blokken.

Pand met zesruitsvensters onder zadeldak tegen gewitte puntgevel met topvenster terzijde van het rookkanaal

Langestreek 106
Schiermonnikoog
Pand onder zadeldak tegen gewitte puntgevel. Topvenster terzijde van het rookkanaal. Zesruits vensters.

Pand onder zadeldak tegen gepleisterde topgevel

Langestreek 72
Schiermonnikoog
Pand onder zadeldak tegen gepleisterde topgevel. Achterop gecementeerd. Een stenen erfscheiding aan de voorzijde.

Pand met zesruitsvensters en houten goot op blokken onder aan de voorzijde afgewolfd zadeldak

Langestreek 60
Schiermonnikoog
Pand onder zadeldak, aan voorzijde afgewolfd. Stenen erfscheidingen; achterzijde als voorzijde vrij gaaf. Zesruitsvensters. Houten goot op b..

Kaart & Routeplanner


Foto's (4)