Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hervormde kerk, twee toegangshekken in Sappemeer

Overig

Noorderstraat 169
9611AD Sappemeer (gemeente Hoogezand Sappemeer)
Groningen

Bouwjaar: 1863 (hek kerkgebouw) 1869 (hek Noorderstr.)


Beschrijving van Hervormde kerk, twee toegangshekken

Twee midden-19e-eeuwse ijzeren toegangshekken, verbonden door een met 18 lindebomen beplante, in aanleg eveneens midden-19e-eeuwse laan, behorende bij de beschermde achtkante koepelkerk (XVII-XVIII). Hek aan de Noorderstraat. Eenvoudig maar verzorgd gietijzeren toegangshek met door punten bekroonde gecanneleerde hekpijlers, gegoten in 1869 in de ijzergieterij van de wed. A. Borcherts te Sappemeer. Het poortwerk ontbreekt. Hek voor het kerkgebouw. Met krulwerk en gotische driepassen versierd giet- en smeedijzeren toegangshek uit 1863. De gecanneleerde hekpijlers zijn met vazen bekroond en worden door een eenvoudige boog met elkaar verbonden. Laan met 18 monumentale lindebomen. Van voor 1863 daterende laan, welke de Noorderstraat verbindt met het ver teruggerooide kerkgebouw, oorspronkelijk beplant met een dubbele, doch thans met twee enkele rijen van 9 lindebomen; de klinker-bestrating dateert van 1871. Twee ijzeren hekwerken en een met 18 lindebomen beplante laan, daterend uit het midden van de 19e eeuw, van algemeen kunsthistorisch, industrieel-archeologisch en stedebouwkundig belang wegens vormgeving, onderlinge en historisch-ruimtelijke relatie met het eveneens beschermde kerkgebouw. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 398178
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Hervormde kerk, twee toegangshekken in Sappemeer

Hervormde kerk (Koepelkerk)

Noorderstraat 169
Sappemeer (Gemeente Hoogezand Sappemeer)
Herv.Kerk op omheind kerkhof. In 1653-'55 op centraliserend plan gebouwde kerk, in 1791 verhoogd tot kruiskerk. Zandstenen ingangsomlijsting..

Rijks HBS Voorm. Rijks Hogere Burgerschool

Noorderstraat 151
Sappemeer (Gemeente Hoogezand Sappemeer)
Dr Aletta Jacobslyceum. Rechthoekig gebouw in eclectische trant, 1868. Het pand telt souterrain, bel-etage en verdieping. Op het dak een hou..

Scheepswerf Wolthuis, dwarshelling

Noorderstraat 308
Sappemeer (Gemeente Hoogezand Sappemeer)
Omschrijving De (dwars)HELLING bestaat uit een hellend vlak, deels onder deels boven water, waarop ijzeren rails liggen. Over de rails word..

Scheepswerf Wolthuis

Noorderstraat 308
Sappemeer (Gemeente Hoogezand Sappemeer)
Omschrijving SCHEEPSWERF bestaande uit een WERKPLAATS met aangebouwde DIENSTWONING en SCHUUR. De WERKPLAATS (omstreeks 1890) met ingebouwd..

Rooms-katholieke kerk (Sint-Willibrorduskerk)

Noorderstraat 152
Sappemeer (Gemeente Hoogezand Sappemeer)
St.Willibrordus, 1866-1873, P.J.H.Cuypers. Neogotische HALLENKERK zonder transept. Puntgevels op de zijbeuktraveeen. Toren met twee nissen i..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)