Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Nieuwerhoek, historische tuin- en parkaanleg in Loenen aan de Vecht

Tuin Park Landgoed

Rijksstraatweg 78
3632AD Loenen aan de Vecht (gemeente Stichtse Vecht)
Utrecht

Bouwjaar: 17e/18e/19e eeuw


Beschrijving van Nieuwerhoek, historische tuin- en parkaanleg

Omschrijving HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG in landschapsstijl van beknopte omvang, die uit de eerste helft van de 19e eeuw dateert, waarvan de ruimtelijke indeling voor een deel wordt bepaald door de laat 17e- of vroeg 18e-eeuwse symmetrische situering van de twee vroeger tot de plaats behoord hebbende bijgebouwen ten opzichte van de as vanaf de ingangspartij van het huis tot de toegangsbrug naar Nieuwerhoek aan de Rijksstraatweg, en door de laat 17e- of vroeg 18e-eeuwse omgrenzing van de plaats door de scheisloot en het jaagpad aan de oostzijde, de gedeeltelijk gedempte scheisloot aan de noordzijde en de Rijksstraatweg aan de westzijde. De twee linden, grenzend aan de zuidzijde van de genoemde as ter hoogte van de toegangsbrug zijn de enige restanten van een formele laat 17e- of vroeg 18e-eeuwse tuinaanleg op Nieuwerhoek. De ontwikkeling van de historische aanleg stabiliseerde zich in de tweede kwart van de 19e eeuw, toen W.B. Pook van Baggen in 1827 de buitenplaats kocht, het oorspronkelijk ten zuiden van Nieuwerhoek gelegen tot de buitenplaats Ruygenhof behorende perceel erbij verwierf, de scheisloot tussen Nieuwerhoek en dit perceel dempte en op het aldus verkregen terrein een parkje in landschapsstijl liet aanleggen. Deze grotendeels bewaard gebleven parkaanleg (kadastraal perceel Loenen nr. B1381) bestaat uit de rond een hartvormig veld aangelegde oprit tussen het huis en de bijgebouwen en een aanleg van slingerpaden met gazon met heesters en aan de zuidzijde met bos, aangekleed met rode beuk, eik, kastanje en linde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 398073
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Nieuwerhoek, historische tuin- en parkaanleg in Loenen aan de Vecht

Nieuwerhoek, toegangsbrug met hekwerk

Rijksstraatweg 78
Loenen aan de Vecht (Gemeente Stichtse Vecht)
TOEGANGSBRUG MET HEKWERK. Laat 17e- of vroeg 18e-eeuwse bakstenen rondboogbrug, aan de uiteinden uitzwenkend, gelegen aan de ingang van de h..

Nieuwerhoek, brug met hekwerk tussen het jaagpad en de oostzijde van de plaats

Rijksstraatweg 78
Loenen aan de Vecht (Gemeente Stichtse Vecht)
BRUG MET HEKWERK TUSSEN HET JAAGPAD EN DE OOSTZIJDE VAN DE PLAATS. Laat 17e- of vroeg 18e-eeuwse bakstenen rondboogbrug, aan de uiteinden ui..

Nieuwerhoek, twee siervazen ter weerszijden van bordes voor ingangspartij van het huis

Rijksstraatweg 78
Loenen aan de Vecht (Gemeente Stichtse Vecht)
TWEE SIERVAZEN TER WEERSZIJDEN VAN BORDES VOOR INGANGSPARTIJ VAN HET HUIS. Twee zandstenen siervazen met vermoedelijk niet bijpassende dekse..

Nieuwerhoek, piedestal bij zuidelijke scheisloot

Rijksstraatweg 78
Loenen aan de Vecht (Gemeente Stichtse Vecht)
PIEDESTAL BIJ ZUIDELIJKE SCHEISLOOT. Piedestal in Lodewijk XV-stijl, 18e-eeuws, bij de zuidelijke scheisloot, waarop een tuinvaas van recent..

Nieuwerhoek, bakstenen stuw, tussen het jaagpad en de oostzijde van de plaats

Rijksstraatweg 78
Loenen aan de Vecht (Gemeente Stichtse Vecht)
BAKSTENEN STUW, TUSSEN HET JAAGPAD EN DE OOSTZIJDE VAN DE PLAATS. Bakstenen stuw, 19e eeuw, aan bovenzijde met recent gemetselde ezelsrug af..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)