Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Johanneskerk (Hervormde kerk) in Oosthem

Kerkelijk Gebouw

De Cingel 1
8618NK Oosthem (gemeente Súdwest Fryslân)
Friesland

Bouwjaar: 1860
Architect: A. Breunissen Troost Breunissen 1860 1 A. Breunissen Troost


Beschrijving van Johanneskerk (Hervormde kerk)

Zaalkerk, gebouwd in 1860 ter vervanging van de middeleeuwse dorpskerk. Het exterieur vertoont een eenvoudige baksteenarchitectuur met rondboogvensters, waarin ijzeren harnassen, gescheiden door lisenen. Smallere, driezijdige koorsluiting, geleed door rondboognissen tussen lisenen met hoofdgestellen. Gepleisterde toren met rondboognissen en ingesnoerde naaldspits. Het gepleisterde interieur heeft een van een kooflijst opgaand tongewelf. Preekstoel met doophek, diakenbanken en psalmbordjes. Orgel met Hoofdwerk en Onderpositief, in 1838 door W. van Gruisen gemaakt, in neo-barokke kas op galerij, gedragen door gietijzeren zuiltjes en afgesloten door een balustrade. Lampen uit de bouwtijd. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 39804
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Johanneskerk
De Cingel 1
De Cingel 1
Plaats Oosthem
Gebouwd in 1860
Monumentale status Rijksmonument
Monumentnummer  39804, 39805
Architectuur
Architect(en) A. Breunissen Troost
Interieur
Orgel Willem van Gruisen
Afbeeldingen
Interieur
Interieur
Portaal  Portaalicoon   Christendom
Het orgel van Willem van Gruisen uit 1838

De Johanneskerk van Oosthem is een kerkgebouw in de gemeente Súdwest-Fryslân in de Nederlandse provincie Friesland.

Beschrijving

De kerk uit 1860 verving een middeleeuwse voorganger uit de 13e eeuw die gewijd was aan Johannes de Doper. De neoclassicistische zaalkerk met driezijdige koorsluiting en een ingebouwde, gepleisterde toren van drie geledingen met ingesnoerde naaldspits werd gebouwd naar ontwerp van Albert Breunissen Troost. De rondboogvensters worden gescheiden door lisenen. De consistoriekamer bevindt zich aan de oostzijde. In de toren een mechanisch torenuurwerk (1915) van de Gebr. Van Bergen. Het kerkgebouw is een rijksmonument.

Het gepleisterde interieur wordt gedekt door een tongewelf. Het orgel uit 1838 is gemaakt door Willem van Gruisen en werd in 1860 door Willem Hardorff in de nieuwe kerk geplaatst.[1]

De Johanneskerk en de gereformeerde kerk van Oosthem vormen samen met de Laurentiuskerk van Folsgare en de Gertrudiskerk van Abbega een PKN gemeente.

Zie ook


Monumenten in de buurt van Johanneskerk (Hervormde kerk) in Oosthem

Hervormde kerk, toren

De Cingel 1
Oosthem (Gemeente Súdwest Fryslân)
N.H. Kerktoren op kerkhof. Mechanisch torenuurwerk Gebr. van Bergen, Midwolda, 1915, later voorzien van electrische opwinding.

Hervormde kerk, pastorie

De Cingel 3
Oosthem (Gemeente Súdwest Fryslân)
Inleiding De PASTORIE te Oosthem, gebouwd in 1866, hoort bij de Hervormde Kerk uit 1860 aan de Cingel 1 (mon. nr 39804). Net als de kerk is..

Gereformeerde kerk, orgel

Nessenwei 28
Oosthem (Gemeente Súdwest Fryslân)
Gereformeerde Kerk, vanwege Eenklaviers orgel in neo-barokke kas, in 1840 gemaakt voor de Doopsgezinde Kerk te Heerenveen door L. van Dam en..

Windmotorenfabriek Bakker

Zevenpelsen 25
IJlst (Gemeente Súdwest Fryslân)
Inleiding Het gebouw aan de Zevenpelzen 25 te IJlst is sinds 1911 door de Gebr. Bakker in gebruik als WINDMOTORENFABRIEK. Het pand werd in ..

Grote schuur met aangebouwde woning onder schilddak met hoekschoorstenen

Uilenburg 56
IJlst (Gemeente Súdwest Fryslân)
Grote schuur met aangebouwde woning onder schilddak met hoekschoorstenen; omlijste ingang in het midden twee stoeppalen met kettingen; zesru..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)