Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Haghakerk Hervormde kerk en kerkhof in Heeg

Kerkelijk Gebouw

Tsjerkebuorren 2
8621BH Heeg (gemeente Súdwest Fryslân)
Friesland

Bouwjaar: 1745 (onderbouw toren) 1797 (rest toren) 1840 (herb. kerk)


Beschrijving van Haghakerk Hervormde kerk en kerkhof

Herv. Kerk en Kerkhof. Eenvoudig kerkgebouw uit 1745 in 1840 gewijzigd; in de kerk, vroeg 18e eeuwse preekstoel met doophek, doopbekkenhouder, twee koperen doopbogen en adelaar als lezenaar. Banken met hoekvazen, drie 18e eeuwse kronen met schildjes, twee psalmborden. Orgel met Hoofdwerk en Bovenwerk, in 1858 gemaakt door L. van Dam en Zonen. Klokkenstoel met klok van J., F. en T. Simonsz, 1615, diam. 102 cm. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 39786
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Haghakerk
Tsjerkebuorren 2
Tsjerkebuorren 2
Plaats Heeg
Gebouwd in 1840
Monumentale status Rijksmonument
Monumentnummer  39786
Architectuur
Toren 1745, 1797
Interieur
Orgel L. van Dam en Zonen
Afbeeldingen
Interieur
Interieur
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Haghakerk in Heeg is een kerkgebouw in de gemeente Súdwest-Fryslân in de Nederlandse provincie Friesland.

Beschrijving

In Heeg stond een middeleeuwse kerk die gewijd was aan Christoforus. In 1745 werd deze kerk wegens bouwvalligheid vervangen door een kerk met een koepeltorentje. In 1747 kreeg deze kerk gebrandschilderd glas van Ype Staak. In 1840 werd wegens toename van de kerkelijke gemeente de kerk met uitzondering van de voorkerk en toren afgebroken en vervangen door de huidige driezijdig gesloten zaalkerk. De houten geveltoren werd in 1797 gebouwd op de onderbouw uit 1745. In de toren met ingesnoerde spits hangt een klok (1616) van klokkengieters Johan Franciscus en Thomas Simon.

De preekstoel en het doophek dateren uit de 17e eeuw. De koperen lessenaar met adelaar is vervaardigd in 1821. Het orgel uit 1860 is gebouwd door L. van Dam en Zonen. Het kerkgebouw is een rijksmonument.

Zie ook


Monumenten in de buurt van Haghakerk Hervormde kerk en kerkhof in Heeg

Pandje onder zadeldak tegen puntgevel met vlechtingen aan de voorzijde

Tsjerkebuorren 15
Heeg (Gemeente Súdwest Fryslân)
Pandje onder zadeldak, dat aan de voorzijde aansluit tegen een puntgevel met vlechtingen, gedateerd in een jaartalanker onder de top: 1769. ..

Vijf traveeën breed woonhuis met omlijste ingang, zesruitsvensters en geblokte kroonlijst onder schilddak met dakkapel met pilasters

Harinxmastrjitte 14
Heeg (Gemeente Súdwest Fryslân)
Vijf traveeën breed woonhuis onder schilddak. Omlijste deur waarboven met lofwerk versierd bovenlicht. Zesruitsvensters, geblokte kroonli..

Woonhuis met Lodewijk XIV-ingangspartij onder schilddak met overkapte schoorstenen op de nokhoeken

Harinxmastrjitte 27
Heeg (Gemeente Súdwest Fryslân)
Inleiding Het in 1737 gebouwde WOONHUIS is gesitueerd tegenover een dwarsstraat, waar zich voorheen een overtuin met theehuis bevond. Het ..

Woonhuis met omlijste ingang met versierde deur onder schilddak met nok haaks op de rooilijn en dakkapel en schoorsteen boven voorschild

Harinxmastrjitte 26
Heeg (Gemeente Súdwest Fryslân)
Woonhuis onder schilddak met de nok haaks op de rooilijn; schoorsteen boven voorschild. Omlijste ingang waarin rijk versierde deur; gesnede..

Pand met zesruitsvensters onder schilddak met hoekschoorstenen en dakkapel met glasroeden boven de ingang (vormt een geheel met nr. 30)

Harinxmastrjitte 28
Heeg (Gemeente Súdwest Fryslân)
Pand onder schilddak met hoekschoorstenen; boven de ingang dakkapel met glasroeden. Beneden zesruitsvensters. Vormt een geheel met buurnumme..

Kaart & Routeplanner


Foto's (5)