Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Zwakkenburgermolen in Niezijl

Molen

Hoendiep Oostzijde 65
9840NA Niezijl (gemeente Zuidhorn)
Groningen

Bouwjaar: 1865 2002-'03 (rest.)


Beschrijving van Zwakkenburgermolen

Windwatermolen "De Zwakkenburger", gebouwd in 1865 ter bemaling van de Zwakkenburger- en Ellertsvelder polder. In 1956 is een ruw-oliemotor geplaatst ter aandrijving van de vijzel. De (oorspronkelijk oud-hollands opgehekte) roeden ontbreken sedert 1955; in 1981 zijn conserveringsmaatregelen getroffen in de vorm van bekleding met ondulineplaten. Mooi in open weidegebied tussen het Hoere- en Niezijlsterdiep en direct ten zuiden van de spoorlijn Groningen-Leeuwarden gelegen watermolen. Achtkante grondzeiler met verticaal gepotdekselde houten kap en horizontaal gepotdekselde houten achtkant op veldmuren van rode baksteen; raam- en deuropeningen; voor- en achterloop. Aanwezig zijn nog de bovenas met opschrift: IJzergieterij H.J. Koning te Foxham, no. 207, anno 1911 en (gedeeltelijk) het bovenwiel, de onderbonkelaar en het voeghouten kruiwerk met enig toebehoren. Watermolen uit 1865 van waterstaatkundig belang voor de geschiedenis van de Groninger polderbemaling in het algemeen en die van de Zwakkenburger en Ellertsvelder polder in het bijzonder; voorts wegens de mooie ligging in open weideland. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 397653
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Zwakkenburger
De Zwakkenburger
De Zwakkenburger
Basisgegevens
Plaats Niezijl/Grijpskerk
Bouwjaar 1865/2003
Type grondzeiler
Kenmerken achtkante bovenkruier
Functie poldermolen
Bestemming  Voorheen het bemalen van de Zwakkenburger- en Ellertsvelderpolder, thans circuit op vrijwillige basis
Monumentnummer  397653
Externe link(s)
Molendatabase
De Hollandsche Molen
Portaal  Portaalicoon   Molens

De Zwakkenburgermolen, meestal Zwakkenburger genoemd, is een poldermolen ten zuiden van het dorpje Niezijl, ten oosten van Grijpskerk en ten noorden van het Van Starkenborghkanaal in de Nederlandse provincie Groningen. De molen bemaalde de Zwakkenburger en Ellersvelderpolder.

De molen werd oorspronkelijk in 1865 gebouwd en bleef tot 1955 op windkracht in bedrijf. In dat jaar werd een dieselmotor voor aandrijving van de vijzel geplaatst en werd het wiekenkruis verwijderd. De molen raakte sterk in verval en rond 1980 werd de molen door enkele Groninger molenvrienden geconserveerd. Het waterschap Westerkwartier deed de molen over aan de Molenstichting Westerkwartier, die na vele jaren eraan te hebben gewerkt, de molen in 2002 op de oude locatie liet afbreken. Met een boot werd de molen naar de molenmakerswerkplaats in Heiligerlee gebracht. Na de restauratie aldaar werd de molen tweehonderd meter zuidelijker dan zijn oorspronkelijke standplaats herbouwd in 2003. De molen staat thans direct aan de noordzijde van het kanaal. Op 10 oktober 2003 was de hele operatie afgerond en werd de molen weer in gebruik gesteld. Het gevlucht is voorzien van oudhollands hekwerk met zeilen en de roeden hebben een vlucht van 16,8 meter. De zoon van de laatste beroepsmolenaar laat de molen regelmatig op vrijwillige basis het circuit rond de molen bemalen.Monumenten in de buurt van Zwakkenburgermolen in Niezijl

Pand met lang voorhuis, onderkelderd middendeel en achterkamer met schuurvormige aanbouw

Oude Haven 14
Niezijl (Gemeente Zuidhorn)
Langs de oude Haven opgetrokken diep pand bestaande uit een lang voorhuis langs een stoep van vier treden toegankelijk en voorzien van zesru..

Hervormde kerk

Hoofdstraat 54
Niezijl (Gemeente Zuidhorn)
HERV. KERK op kerkhof. Eenbeukig kerkgebouw uit 1661 met dakruiter op de westgevel. Gevels geleed door pilasters. Meubilair uit de bouwtijd ..

Pand onder hoog zadeldak tegen topgevel (vormt een geheel met nr. 27)

Hoofdstraat 29
Niezijl (Gemeente Zuidhorn)
Pand onder hoog zadeldak tegen topgevel aan de zijde van het diep, andere zijde afgewolfd. Voorgevel geleed door pilasters. Vormt een geheel..

Pand onder hoog zadeldak met afgewolfd zadeldak (vormt een geheel met nr. 29)

Hoofdstraat 27
Niezijl (Gemeente Zuidhorn)
Pand onder hoog zadeldak tegen topgevel aan de zijde van het diep; andere zijde afgewolfd. Voorgevel geleed door pilasters. Vormt een geheel..

Westerhorner De Westerhorner

Poelweg 9
Grijpskerk (Gemeente Zuidhorn)
Achtkante bovenkruier in 1829 gebouwd.

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)