Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Molen van Otten in Wijlre

Molen

Molengats 1
6321AE Wijlre (gemeente Gulpen Wittem)
Limburg

Bouwjaar: 1776


Beschrijving van Molen van Otten

WATERMOLEN; uit mergel en baksteen opgetrokken pand met verdieping onder met muldenpannen gedekt wolfdak; in de witgeverfde voorgevel met geteerde plint, zes vensters met hardstenen omlijsting voorzien van luiken en een gedeeld bovenlicht op de begane grond en 6-ruits ramen op de verdieping, deur met 3-ruits bovenlicht en daarboven een hijsluik met gedeeld bovenlicht, beide met hardsteen omlijsting, en jaartalankers 1776; in de linker zijgevel 4, grotendeels gedichte, vensters met hardstenen omlijsting; in de achtergevel 3 vensters met 6-ruits ramen en hardstenen omlijsting; aan de achterzijde de uit baksteen en natuursteen vervaardigde molengang en twee onderslagraderen. Aan de watermolen vastgebouwd een woonhuis met schuur op L-vormige plattegrond, beide met verdieping en onder met muldenpannen (woongedeelte) en Hollandse pannen (schuur) gedekte zadeldaken. De in baksteen opgetrokken voorzijde van het woonhuis heeft op de b.g. rechtgesloten T-vensters en een met hardsteen omlijste deur met bovenlicht en op de verdieping getoogde 6-ruits vensters; (bij de restauratie van de achtergevel in 1962 werd deze geheel opgetrokken in blokken mergel en voorzien van 6- en 8-ruits vensters met hardstenen omlijsting). De schuur heeft twee met hardsteen omlijste deuren met een smaller bovenlicht en 2 vensters op de verdieping. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 39738
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Molen van Otten
De Molen van Otten te Wijlre
De Molen van Otten te Wijlre
Basisgegevens
Plaats Wijlre
Bouwjaar 1776
Type watermolen
Kenmerken onderslagmolen met dubbel waterrad
Functie oliemolen en korenmolen
Bestemming  opwekking van elektriciteit, incidenteel het malen van graan
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer  39738
Externe link(s) en afbeelding
Molendatabase
De Hollandsche Molen
de molen van veraf gezien
de molen van veraf gezien
Lijst van rijksmonumenten in Wijlre
Portaal  Portaalicoon   Molens

De Molen van Otten is gelegen aan een molentak van de Geul in het Limburgse dorp Wijlre, gemeente Gulpen. Het is een van de weinige watermolens in Nederland met een dubbel waterrad.

Historie

De geschiedenis van de molen gaat terug tot 1275, toen gebouwd als een banmolen van de heerlijkheid Wijlre. De eerste schriftelijke vermelding is echter van een clerus uit 1420. Een rekening voor het herstel van de molen door de toenmalige Heer van Wijlre, Gerard Scheiffart van Merode, maakt melding van het jaar 1485. Van oudsher was deze watermolen een koren- en oliemolen. Het huidige molengebouw en het bijbehorende woonhuis dateren uit 1776 zoals de muurankers aangeven. In dat jaar werden de bestaande gebouwen geheel verbouwd en werd er tevens een boerderij en een brouwerij of panhuis bijgebouwd. Eigenaren van het complex waren in die tijd de heren van de vrije rijksheerlijkheid Wijlre. Het woonhuis met molen, boerderij en brouwerij werden door hen verpacht. Bij de afschaffing van het Ancien Régime eind achttiende eeuw, kwamen kasteel Wijlre, de molen, de boerderij en de brouwerij in handen van Guillaume Eugene de Massen. In 1871 werd de brouwerij afzonderlijk verkocht aan de brouwer Frederik Edmond Brand; dit was het begin van de Brand’s brouwerij die uitgroeide tot een van de bekendste bierbrouwerijen in Limburg.

Verval en wederopbouw

In de jaren dertig van de twintigste eeuw raakt de molenaarswoning zwaar beschadigd door een extreem hoge waterstand van de Geul, veroorzaakt door een regenrijke winter. De molen raakte hierna in verval en het herstel zou pas in 1961 plaatsvinden. Kasteel, molen en boerderij bleven tot 1949 het eigendom van de nazaten van de familie Massen. De molen en boerderij werden verkocht aan de familie Otten, sindsdien wordt de molen Molen van Otten genoemd. Otten begon te experimenteren met het opwekken van elektriciteit door middel van waterkracht en hij slaagde er zelfs in om de boerderij met de door de molen opgewekte stroom van elektriciteit te voorzien. In 1981 werd na een omvangrijke restauratie gestart met een proef om de molen als kleinschalige elektriciteitscentrale in te schakelen. De molen levert gemiddeld 18 kWh, waarvan een deel wordt gebruikt voor het complex en een deel kon aan het elektriciteitsnet worden geleverd. Dit project was een proefproject voor kleinschalige energieopwekking dat door de PLEM werd gesubsidieerd.

Momenteel zijn de stallen en schuren omgebouwd tot vakantieappartementen.

De Molen van Otten is een rijksmonument.

Zie ook


Monumenten in de buurt van Molen van Otten in Wijlre

Bijgebouwen behorende tot de watermolen

Molengats 1
Wijlre (Gemeente Gulpen Wittem)
BIJGEBOUWEN behorende tot de watermolen: A. Een uit 1877 daterende, in baksteen opgetrokken middenlangsdeel schuur onder met blauwe Hollands..

Sint-Gertrudiskerk

Kerkstraat 3
Wijlre (Gemeente Gulpen Wittem)
Rooms-Katholieke Kerk; schip, 1835 door A.Klausner in Dorische stijl gebouwd. Toren en oostelijke partij later. Inventaris: Preek- stoel, or..

Kasteel Wijlre: bijgebouwen

Kasteel Wijlreweg 1
Wijlre (Gemeente Gulpen Wittem)
Omschrijving onderdeel 3 BIJGEBOUWEN, XVIII; dienstwoningen, koetsruimte en stallen op U-plattegrond, symmetrisch tegenover het kasteel; b..

Kasteel Wijlre: brug

Kasteel Wijlreweg 1
Wijlre (Gemeente Gulpen Wittem)
Omschrijving onderdeel 5 BRUG. 18de-eeuwse toegangsbrug over binnengracht; vier togen (één toog nabij de binnenplaats is dichtgezet); da..

Kasteel Wijlre

Kasteel Wijlreweg 1
Wijlre (Gemeente Gulpen Wittem)
Omschrijving onderdeel 1 KASTEEL. Midden 17de-eeuws kasteel op rechthoekige grondslag, van baksteen met mergelbanden; boven een hoog onder..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)