Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Grote of Johannes de Doperkerk in Wijk bij Duurstede

Kerkelijk Gebouw

Markt 22
3961BC Wijk bij Duurstede
Utrecht

Bouwjaar: eind 15e eeuw


Beschrijving van Grote of Johannes de Doperkerk

NEDERLANDS HERVORMDE KERK, eertijds KAPITTELKERK. Groots van opzet, onvoltooide kruisbasiliek. Koor verdwenen. Bouw in het laatst van de 15e eeuw aangevangen. Zuiderzijbeuk van een oudere periode. Toren met rijke behandeling, bleef tot tweede geleding onvoltooid. De kerk bezit een schilderij van omstreeks 1500 het ontwerp van de toren weergevend. Inwendig gedeelte steen overwelfd, kapitelen met bladornamenten. In de noorderzijbeuk overblijfselen van koorgestoelten tot herenbanken vertimmerd. a. Hoofdorgel. Van oorsprong orgel met Hoofdwerk en Borstwerk, in 1619 gemaakt door A. Kiespenning. In 1717 gewijzigd door M. Verhofstad. In 1819 verving J.C. Friedrichs het Borstwerk door een Rugpositief. Bij de restauratie in 1980 is de toestand-1717 hersteld en werd het orgel uitgebreid met een vrij Pedaal. b. Koororgel. Het Rugpositief dat in 1819 aan het Hoofdorgel door Friederichs werd toegevoegd, werd in 1980 omgebouwd tot een eenklaviers koororgel. Klokkenstoel met gelui van vier klokken, bestaande uit een klok van W. van Wou, 1506, diam. 163, een klok van H. de Borch, 1519, diam. 143 cm, een klok van een anonieme gieter, 1515, diam. 112 cm en een klok van J.A. de Grave, 1717, diam. 86 cm. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 39695
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Grote of Johannes de Doperkerk
Aanzicht vanaf de Markt
Aanzicht vanaf de Markt
Plaats Wijk bij Duurstede
Restauratie(s) 1968-1982
Monumentale status Rijksmonument
Monumentnummer  39695
Architectuur
Bouwmateriaal baksteen
Stijlperiode gotiek
Interieur
Preekstoel 1667
Orgel Kiespenning, 1619
Lijst van rijksmonumenten Wijk bij Duurstede
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Grote of Johannes de Doperkerk is een gotische pseudobasiliek met onvoltooide toren in het Utrechtse stadje Wijk bij Duurstede. Vroeger was hij gewijd aan Johannes de Doper. Om die reden wordt hij in de literatuur ook St. Jan Baptist Kerk, St. Janskerk of Sint-Janskerk genoemd.

De bouw van de voorloper van de huidige kerk begon in de 14de eeuw. In 1366 kreeg de aan de Johannes de Doper gewijde kerk de status van kapittelkerk. Onder bisschop David van Bourgondië werd de kerk vanaf 1486 aanzienlijk uitgebreid en werd begonnen met de bouw van de toren, naar voorbeeld van de Utrechtse Domtoren. Het middenschip van de hallenkerk werd verhoogd en de zijbeuken kregen lessenaarsdaken, zodat er een pseudobasiliek ontstond. Van de toren werd slechts één geleding voltooid. Het nieuwe koor brandde in 1579 af en werd niet meer herbouwd: de kerk heeft sindsdien een rechte oostwand.

Sinds 1580 is de kerk in protestantse handen. De kerk wordt gebruikt door de Hervormde Gemeente Wijk bij Duurstede en de Protestantse Gemeente Wijk bij Duurstede.

Galerij

Externe link


Monumenten in de buurt van Grote of Johannes de Doperkerk in Wijk bij Duurstede

Huis met eenvoudige gepleisterde gevel met rechte kroonlijst

Markt 10
Wijk bij Duurstede
HUIS met eenvoudige gepleisterde gevel met rechte kroonlijst voorzien van 19e eeuwse motieven.

Statig huis met rechte kroonlijst

Markt 11
Wijk bij Duurstede
Statig HUIS met rechte kroonlijst. Versieringen van 19e eeuws karakter. Goede deurpartij. Ouder 16e eeuws huis ligt ten grondslag. Hoog dak.

Natuurstenen pompen

2 pompen op de Markt
Wijk bij Duurstede
Twee natuurstenen POMPEN, 1759, bekroond door twee schilddragende leeuwen.

Gepleisterd huis met rechte kroonlijst

Markt 12
Wijk bij Duurstede
Gepleisterd HUIS met rechte kroonlijst.

Huis met gevel met rechte kroonlijst

Maleborduurstraat 7
Wijk bij Duurstede
HUIS met gevel met rechte kroonlijst. Hoog zadeldak. Aan de korte zijden topgevels. 16e eeuw.

Kaart & Routeplanner