Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Kampwachterswoning in Elburg

Woonhuis

Julianastraat 3
8081AW Elburg
Gelderland

Bouwjaar: 1879


Beschrijving van Kampwachterswoning

Kampwachterswoning gelegen in het 'benedenkamp' met nok evenwijdig aan de Kon. Julianaweg. Gebouwd in 1879 als woonhuis voor "den conducteur der artillerie". In 1884 verhuisd deze naar de overzijde van de weg en wordt de kampwacht hier ondergebracht. Oorspronkelijk was dit gebouw qua hoofdvorm en gevelafwerking gelijk aan de tegenover gelegen woning (nr 71). Eind jaren 50 is het pand verbouwd waarbij de voordeur naar de linker zijgevel werd verplaatst, het dakvlak ter plaatse werd verlengd en aan de achterzijde een uitbouw werd gerealiseerd. Bouwmassa van een laag met kap op een rechthoekige plattegrond. Wit gepleisterde gevels van imitatievoegen voorzien, met een zwartgeteerde plint. Het zadeldak is gedekt met keramische o.v.h. pannen in een gesmoorde uitvoering en heeft in voor- en achterschild een dakkapel. In de voorgevel twee, van luiken voorziene vensters, met een licht gebogen bovendorpel met schuifraam (indeling 2x(1+2)). Onderdorpels van hardsteen. In de rechterzijgevel een schuifraam en een klein, later aangebracht, venster met rechte bovendorpel (1x3/1x3). Boven een venster met draairaam (1x2/1x2). De linker zijgevel heeft twee grote vensters met schuifraam en luiken en op de verdieping een venster gelijk aan dat in de rechter zijgevel. Links is de entreedeur. Aan de achtergevel een bakstenen gebouw met een plat dak. Links daarvan een houten aanbouw gedekt met golfplaten. De verbouwing van de linker zijgevel en de twee aanbouwen aan de achterzijde laten het vormbepalende karakter overeind. Samen met het naastgelegen arsenaal (nr 74) en de nabij gesitueerde woning (nr 71) vormt dit pand de kern van de eerste aanleg van het 'benedenkamp' van het ASK. Het gebouw is zowel op zichzelf als in samenhang met de nabij gelegen gebouwen van algemeen belang wegens de aan het gebouw verbonden geschiedkundige herinneringen. Het houdt de geschiedenis van het Artillerie Schietkamp zichtbaar. Gebouw 78 'kampwachterswoning' is zowel vanwege de ligging als door de samenhang met de andere bouwwerken en de autonome architectuur- en cultuurhistorische waarden van belang als evident monument van jongere bouwkunst. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 396696
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Kampwachterswoning in Elburg

Arsenaal

Julianastraat 10
Elburg
ARSENAAL gelegen in het "benedenkamp", gebouwd in 1879 voor de berging van artilleriematerieel en kampementseffecten. Oorspronkelijk hadden ..

Zich op dit perceel bevindende theekoepel

Bagijnendijkje 7A
Elburg
De zich op dit perceel bevindende theekoepel XIX A.

In de tuin van de woning nr 1a een theekoepel

Bagijnendijkje 1A
Elburg
In de tuin van de woning nr 1a een theekoepel XIX A.

Bastion

Zuiderwalstraat 1
Elburg
BASTION I. Vol bastion met voorliggende gracht ter breedte van ca. 30 meter. Betrokken kadastrale percelen, Elburg nrs.: C557 ged., C1212 ge..

Courtine i-ii met goorpoort, brug, kazemat en muurresten

Beekstraat 50
Elburg
COURTINE I-II MET GOORPOORT, BRUG, KAZEMAT EN MUURRESTEN. Courtine met: - Nabij het midden van de wal de voormalige Goorpoort, thans een cou..

Kaart & Routeplanner