Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Arsenaal in Elburg

Militair Object

Julianastraat 10
8081AX Elburg
Gelderland

Bouwjaar: 1879


Beschrijving van Arsenaal

ARSENAAL gelegen in het "benedenkamp", gebouwd in 1879 voor de berging van artilleriematerieel en kampementseffecten. Oorspronkelijk hadden de beide kopgevels een gelijke indeling. De oostgevel is verbouwd, waarbij de dubbele deuren vervangen zijn door vensters. De opzet van de westelijke gevel is niet gewijzigd. Gebouw ligt enigszins terug met de hoofdgevel naar de Kon. Julianaweg. Langwerpige bouwmassa van een laag met kap. Gevels van rode baksteen met gietijzeren muurankers, voorgevel wit gepleisterd en door middel van imitatievoegen onderverdeeld in grote blokken. Het zadeldak is gedekt met keramische o.v.h. pannen gemeleerd rood en donkergrijs. Het dakvlak is rondom voorzien van een deels vlakke, deels geprofileerde windveer/dakgoot. In de voorgevel twee dubbele deuren beƫindigd met een segmentboog. Op de verdieping een hijsluik met hardstenen onderdorpel, waarboven een ijzeren hijsbalk. In de rechter zijgevel een dubbele toegangsdeur gelijk aan die in de voorgevel. Links hiervan drie, van luiken voorziene, vensters (indeling 3x4) met een hardstenen onderdorpel en een strek van gele baksteen. Rechts twee kleine deuren van later datum en twee vensters met luiken. De linker zijgevel is ingedeeld met zes vensters, gelijk aan die van de rechter zijgevel met in het midden een klein wc-raam. De achtergevel heeft ter plaatse van de oorspronkelijk dubbele deuren twee raamkozijnen met driedeling en bakstenen borstweringen. Op de verdieping zijn het hijsluik en de hijsbalk nog aanwezig. De wijzigingen die zich tot enkele kozijnen beperken, hebben geen invloed op het vormbepalende karakter van het gebouw. Het heeft hierdoor nog een gave vormgeving van een bedrijfsgebouw uit die tijd. Dit, ten behoeve van aan- en afvoer naar het magazijn, terugliggend gebouw in combinatie met de in de directe omgeving aanwezig zijnde woningen (nrs 71 en 78) aan de Kon. Julianalaan vormt de basis van de eerste aanleg van het 'benedenkamp' van het ASK. Het gebouw is zowel op zichzelf als in samenhang met de nabij gelegen gebouwen van algemeen belang wegens de aan het gebouw verbonden geschiedkundige herinneringen. Het houdt de geschiedenis van het Artillerie Schietkamp zichtbaar. Gebouw 74 'Arsenaal' is zowel vanwege ligging als door de samenhang met de andere bouwwerken en de autonome architectuur- en cultuurhistorische waarden van belang als evident monument van jongere bouwkunst. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 396695
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Arsenaal in Elburg

Kampwachterswoning

Julianastraat 3
Elburg
Kampwachterswoning gelegen in het 'benedenkamp' met nok evenwijdig aan de Kon. Julianaweg. Gebouwd in 1879 als woonhuis voor "den conducteur..

Zich op dit perceel bevindende theekoepel

Bagijnendijkje 7A
Elburg
De zich op dit perceel bevindende theekoepel XIX A.

Bastion

Zuiderwalstraat 1
Elburg
BASTION I. Vol bastion met voorliggende gracht ter breedte van ca. 30 meter. Betrokken kadastrale percelen, Elburg nrs.: C557 ged., C1212 ge..

In de tuin van de woning nr 1a een theekoepel

Bagijnendijkje 1A
Elburg
In de tuin van de woning nr 1a een theekoepel XIX A.

Courtine i-ii met goorpoort, brug, kazemat en muurresten

Beekstraat 50
Elburg
COURTINE I-II MET GOORPOORT, BRUG, KAZEMAT EN MUURRESTEN. Courtine met: - Nabij het midden van de wal de voormalige Goorpoort, thans een cou..

Kaart & Routeplanner