Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Keuken en waschinrichting in 't Harde

Militair Object

Eperweg 149
8084HE 't Harde (gemeente Elburg)
Gelderland

Bouwjaar: 1878 en later


Beschrijving van Keuken en waschinrichting

Gebouw waarin voorheen de keuken en de waschinrichting gehuisvest waren. Nu biedt het huisvesting aan een deel van het artilleriemuseum. Het linker bouwdeel is het oudst en dateert van 1878. In 1886 wordt het gebouwtje verdubbeld. De aanvankelijk vrijstaande waschinrichting kwam gereed in 1881 en heeft dezelfde omvang en uiterlijk als de keuken. Tussen deze gebouwen was een put geslagen met een windmotor. Deze put is nog zichtbaar in het lagere en later ingevulde tussengedeelte dat beide gebouwen thans aan elkaar bindt. In tegenstelling tot de andere gebouwen uit de ontstaanstijd van het artillerie schietkamp heeft dit bouwwerk geheel uit baksteen opgetrokken gevels, doch profilering van de dakgoot, kozijnen en de dakbedekking zijn wel gelijk aan die van de andere bouwwerken. Het pand staat parallel aan het lesgebouw, waardoor deze gebouwen een samenhang vertonen. Bouwmassa op een rechthoekige plattegrond van een laag met kap. Baksteen gevels met een gepleisterde plint. Over de gevel loopt ter hoogte van de onderdorpel van de ramen een gepleisterde waterlijst en bij de bovendorpel van de ramen een speklaag van gele baksteen. De dakoverstekken aan de kopgevels worden gedragen door houten consoles, die verwijzen naar de elders toegepaste vakwerkbouw. Linkergedeelte heeft een symmetrische opbouw met twee toegangsdeuren geflankeerd met vensters, waarin een schuifraam (indeling 2x(1+2)). De vensters worden beƫindigd met een segmentboog, waarboven een strek gedecoreerd met gele baksteen. Onderdorpel van hardsteen. Tussenlid van een latere bouwdatum heeft ook geheel bakstenen gevels op een hardstenen plint. Voor het overige eenvoudiger uitgevoerd. Zelfde symmetrische gevelopbouw als het linkergedeelte, d.w.z. toegangsdeuren waarnaast vensters. Onderdorpel van baksteen. Rechtergedeelte is gelijk aan de linker zijde. De blinde westgevel is grijs gepleisterd in verband met vochtdoorslag. Aan de achterzijde is later, over tweederde van de totale gevellengte, een platte bakstenen bouwmassa toegevoegd met een dakrand van metalen damwand profiel. Ondanks de forse aanbouw aan de achterzijde, is voor het overige het vormbepalend karakter van het gebouw nog geheel herkenbaar. De situering ondersteunt de historisch stedebouwkundige betekenis in samenhang met de overige gebouwen. Het gebouw houdt de geschiedenis van het Artillerie Schietkamp zichtbaar. De met elkaar verbonden gebouwen 218 'keuken' en 214 'waschinrichting' zijn zowel vanwege hun ligging als door de samenhang met de andere bouwwerken en de autonome architectuur- en cultuurhistorische waarden van belang als evidente monumenten van jongere bouwkunst. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 396693
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Keuken en waschinrichting in 't Harde

Herdenkingsmonument

Eperweg 149
't Harde (Gemeente Elburg)
Omschrijving Natuurstenen GEDENKTEKEN in de vorm van een obelisk, geplaatst op de hoogtelijn van de stuwwal die uitziet over het benedenkam..

Houten prieel

Eperweg 149
't Harde (Gemeente Elburg)
Omschrijving Houten PRIEEL, aan de noordzijde van het bovenkamp, vrijstaand gelegen op de heuvelrug die uitziet op het benedenkamp. Het kle..

Officierspaviljoen

Eperweg 149
't Harde (Gemeente Elburg)
OFFICIERSPAVILJOEN voor de huisvesting van de officieren, gebouwd in drie fasen. De linker vleugel is het oudste deel en is gebouwd in 1878...

Kantinegebouw

Eperweg 149
't Harde (Gemeente Elburg)
KANTINEGEBOUW voor de officieren, gebouwd gedurende 1883-1885. Na de eerste bouwfase was het rechterpaviljoen lager dan het linker. In 1900..

Kazernegebouw

Eperweg 149
't Harde (Gemeente Elburg)
KAZERNEGEBOUW ten behoeve van de onderofficieren en minderen, gebouwd in 1878. Oorspronkelijk ingericht voor de huisvesting van 160 militair..

Kaart & Routeplanner

Route naar Keuken en waschinrichting in 't Harde