Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Restant Noordenbergtoren in Deventer

Militair Object

Gibsonstraat bij 2
7400AA Deventer
Overijssel

Bouwjaar: 1487


Beschrijving van Restant Noordenbergtoren

Restanten van de Noordenbergtoren en aansluitende muur. Tijdens graafwerkzaamheden bij de sloop van het zogenoemde Hardonkcomplex zijn de in zeer goede staat verkerende fundamenten en enig opgaand muurwerk van de Noordenbergtoren aan het licht gekomen. De toren werd in 1487 opgetrokken als onderdeel van de stadsverdediging; afbraak vond plaats tussen 1773 en 1778. De restanten zijn opgetrokken uit gele en rode baksteen en zorgvuldig afgewerkte blokken zandsteen. De toren heeft een doorsnede gehad van ruim 20 meter bij een muurbreedte van bijna 6 meter. Vanaf stadzijde toren, richting hoofdpoort, zijn de resten van een verbindingsgang gevonden. Toren- en muurresten blijven in het zicht in de kelder van het ter plaatse nieuw opgerichte gebouw. Restanten van de Noordenbergtoren en aansluitende muur van algemeen belang -voor de geschiedenis van de Nederlandse vestingbouw in het algemeen en die van het laat-middeleeuwse Deventer in het bijzonder -wegens de monumentale ondersteuning die zij vormen voor de (reeds beschermde) restanten van drie aan rivierzijde gelegen rondelen -wegens hun materiaalgebruik. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 396590
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Restant Noordenbergtoren in Deventer

Woonhuis met in classicistische trant gepleisterde voorgevel

Graaf van Burenstraat 9
Deventer
In aanleg mogelijk ouder en kleiner, doch omstreeks het midden van de 19e eeuw vermoedelijk vergroot WOONHUIS, opgetrokken uit gedeeltelijk ..

Woonhuis met aanbouw aan de noordkant

T.G. Gibsonstraat 44
Deventer
Inleiding De huidige T.G. Gibsonstraat (voorheen Zwolscheweg) is in 1884 met de slechting van de vestingwerken vanaf het toenmalige Noorder..

Evangelisatiegebouw met zaalkerk

Graaf van Burenstraat 12
Deventer
Inleiding Het EVANGELISATIEGEBOUW, waarin opgenomen een ZAALKERK, is in 1890-'93 gebouwd in opdracht van de Vereniging tot Evangelisatie in..

Villa Van Heemstra

Boedekerstraat 9
Deventer
Inleiding Het noordelijk deel van de voormalige vestingwerken is tussen 1886 en 1894 bebouwd in één bouwstijl met voornamelijk trekken va..

Postkantoor

Nieuwstraat 100
Deventer
Inleiding POSTKANTOOR in 1906 ontworpen door C.H. Peters. De architect ontwikkelde als rijksbouwmeester voor dit gebouwtype een eigen stijl..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)