Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Nicolaas in Wijhe

Kerkelijk Gebouw

Kerkstraat 15
8131BX Wijhe (gemeente Olst Wijhe)
Overijssel

Bouwjaar: 14e eeuw 1300 14e eeuw


Beschrijving van Nicolaas

NED. HERV. KERK. Een deels in baksteen, deels in tufsteen opgetrokken, vrijwel geheel overwelfd gebouw met driezijdige koorsluiting, een pseudobasilicale noordbeuk (XVI A), een hallevormige zuidbeuk (XV A ?), de laatste oostwaarts verlengd met twee travee├źn en een driezijdige koorsluiting (XV B?) en tenslotte een uitbreiding oostelijk van de noordbeuk, bestaande uit een kapel en een sacristie met driezijdige sluiting (ca.1500). Inventaris: graftombe van wit en zwart marmer voor Robert van Ittersum tot Nijenhuis (gest. 1705) met bijbehorend ijzeren hekwerk door Hendrick van Gronouw; tombe voor Transislanus Adolf van Voorst tot Hagenvoorde (st. 1707) met borstbeeld door J. Mast; graftombe van wit en bont marmer voor Koenraad Willem van Dedom tot de Gelder (st. 1714) eveneens door J. Mast. Preekstoel met achtzijdige kuip versierd met gewrongen ionische zuiltjes. Aan de preekstoel zijn bevestigd een koperen lezenaar en twee koperen blakers (midden XVII). Doophek, beneden uitgevoerd in paneelwerk en daarboven opengewerkt met gedraaide spijlen (midden XVII). Op het doophek een koperen voorzangerslezenaar. Orgel op dorische zuilenstelling, volgens opschrift in 1821 geschonken door Johan Labbert Umbgrove. Orgel met Hoofdwerk en Positief, in 1821 gemaakt door G.H. Quellhorst en zijn stiefzoon C.F.A. Naber. Het toegevoegde vrije Pedaal blijft buiten de bescherming. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 39643
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Nicolaas in Wijhe

Toren van de Nicolaas met vier geledingen

Kerkstraat 15
Wijhe (Gemeente Olst Wijhe)
Toren van vier geledingen; de drie onderste laat-romaans. Baksteen, met lisenen en rondboogfriezen; de gotische verhoging met spitsboognisse..

Twee bouwlagen tellend, onderkelderd pand, dat wordt gedekt door een met pannen belegd afgeknot schilddak, waaronderlangs een eenvoudig geprofileerde ..

Langstraat 46
Wijhe (Gemeente Olst Wijhe)
Twee bouwlagen tellend, onderkelderd PAND (XIX B), dat wordt gedekt door een met pannen belegd afgeknot schilddak, waaronderlangs een eenvou..

"De Waag"

Langstraat 50
Wijhe (Gemeente Olst Wijhe)
Twee bouwlagen tellend pand (XIX B), plaatselijk bekend als "De Waag", onder pannen gedekt schilddak, waaronderlangs een eenvoudig geprofile..

De Wijhese Molen

Molenbelt 5
Wijhe (Gemeente Olst Wijhe)
Korenmolen. Achtkantige houten stellingmolen op gemetselde voet. In de sluitsteen boven de inrijpoort het jaartal 1703.

Wijhe Zicht

Oranjelaan 5
Wijhe (Gemeente Olst Wijhe)
Wijhe Zicht. Fors, vrij gelegen pand op rechthoekige grondslag, met gepleisterde rechte gevels, en gedekt door schilddak. Verscheidene venst..

Kaart & Routeplanner