Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Gepleisterd herenhuis met verdieping en omlopend schilddak in Wijchen

Woonhuis

Oud-Ravensteinseweg 2
6602AD Wijchen
Gelderland

Bouwjaar: tweede kwart 19e eeuw


Beschrijving van Gepleisterd herenhuis met verdieping en omlopend schilddak

Gepleisterd HERENHUIS met verdieping en omlopend schilddak, tweede kwart 19e eeuw. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 39633
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Principe schilddak

Een schilddak of schildkap is een daktype dat wordt gevormd door twee driehoekige schilden of dakvlakken aan de korte kant en twee trapeziumvormige schilden aan de lange kant van het gebouw.

Het is een aangepast zadeldak. Door aan de korte kanten van het gebouw dakschilden aan te brengen ontstaat deze dakvorm. Door ruime overstekken, waarin meestal de dakgoot is opgenomen, te gebruiken kunnen "natte" muren voorkomen worden.

Het schilddak is een daktype met een nok, de plaats waar twee dakschilden elkaar aan de bovenzijde snijden. Meestal hebben de vier dakvlakken dezelfde helling. Soms worden de uiteinden van een schilddak versierd met een piron.

Voordelen

Een schilddak heeft een aerodynamische vorm: van alle daktypes is het schilddak samen met het tentdak het beste bestand tegen windstoten en wordt daarom veelvuldig in het buitengebied toegepast. Een ander kenmerk is de rondom doorlopende dakgoot. Het traditionele zadeldak biedt op zolder meer ruimte, maar door variaties in schuinte kan dit verschil beperkt worden of vergroot worden.


Monumenten in de buurt van Gepleisterd herenhuis met verdieping en omlopend schilddak in Wijchen

Herenhuis met verdieping en omlopend schilddak

Oude Klapstraat 10
Wijchen
HERENHUIS uit tweede kwart 19e eeuw met verdieping en omlopend schilddak. Deur met gietijzeren bovenlicht; vensters met vier- en zesruitssc..

R.K. kerk van de H. Antonius Abt

Oosterweg 2
Wijchen
R.K. KERK van de H. Antonius Abt. Driebeukige, neoklassicistische hallenkerk uit 1853 met Jonische zuilen, uitgebreid met zijkapellen in 19..

Pastorie der R.K. kerk

Oosterweg 4
Wijchen
Pastorie der R.K. Kerk. HERENHUIS, in een steen gedateerd 1855. Huis met verdieping, schilddak met schoorstenen en middenrisaliet met fron..

Kasteel van Wijchen

Kasteellaan 9
Wijchen
KASTEEL Wijchen. Omgracht kasteel, gebouwd tussen 1609 en 1625 in renaissancevormen, waarbij aanzienlijke muurfragmenten van een voorgaand ..

De Oude Molen

Baron D' osystraat
Wijchen
Een ronde, bakstenen BELTMOLEN, 1799.

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)