Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Kasteel van Wijchen in Wijchen

Kasteel Buitenplaats

Kasteellaan 9
6602DA Wijchen
Gelderland

Bouwjaar: 1609-1625
Architect: F.A. Ludewig


Beschrijving van Kasteel van Wijchen

KASTEEL Wijchen. Omgracht kasteel, gebouwd tussen 1609 en 1625 in renaissancevormen, waarbij aanzienlijke muurfragmenten van een voorgaand laat-middeleeuws slot worden gebruikt. In 1906 uitgebrand en vervolgens gerestaureerd door de architect F.A. Ludewig uit Nijmegen. Sinds 1933 in gebruik als gemeentehuis. Het slot bestaat uit drie vleugels, die een binnenplaats omsluiten en op de hoeken uitgekraagde arkeltorentjes bezitten. De noordvleugel heeft aan de binnenplaatszijde een traptoren met merkwaardige houten, door een lantaarntje onderbroken spits met gezwenkte bekroning. De oostvleugel is naar de binnenplaats met een overwelfde galerij geopend. De vensters hebben geknikte en met blokken versierde ontlastingsbogen. De drie vleugels dragen hoge leien daken, bekroond door sierlijke, door natuurstenen banden verlevendigde, schoorstenen. De binnenplaats wordt aan de zuidzijde afgesloten door een ondiep poortgebouw met rijk behandelde voorgevel, waarin een natuurstenen poortomlijsting met borstbeeld in aedicula geflankeerd door wapens. In het kasteel een natuurstenen renaissanceschouw. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 39629
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Kasteel Wijchen
Wijchen aanzicht linkerkant
Wijchen aanzicht linkerkant
Locatie Wijchen, Nederland
Algemeen
Bouwmateriaal baksteen
Eigenaar gemeente Wijchen
Huidige functie museum
Gebouwd in 14e eeuw
Monumentale status Rijksmonument
Website museumwijchen.nl
Wijchen binnenplaats.JPG

Het Kasteel van Wijchen is een kasteel in het centrum van de plaats Wijchen, in de Nederlandse provincie Gelderland. Het kasteel is gedeeltelijk in gebruik als gemeentehuis en als museum.

Geschiedenis

Eind 14e eeuw werd de eerste versie van het kasteel gebouwd: de eerste vermelding dateert uit 1392. Tot aan de 17e eeuw was het voornamelijk een verdedigingswerk met een ander uiterlijk dan het huidige kasteel. Het kasteel was eerst eigendom van de Heren van Galen. Jacob van Galen verkocht het kasteel in 1535 aan één van de Heren van Bronckhorst, te weten Herman van Bronckhorst. Deze Bronckhorsten waren ook eigenaar van het kasteel in Batenburg en werden ook wel Heren van Batenburg genoemd. Ze speelden in de hele regio Gelre een belangrijke rol. In de loop van de tijd raakte het kasteel vervallen, waarna in 1595 Geertruid van Dalem het kasteel overnam van de van Bronckhorsten na financiële nalatigheid van hun kant.

In 1609, na de ruzie met haar broer Maurits van Nassau om de erfenis van vader Willem van Oranje, kochten Emilia van Nassau en haar man, Don Emanuel van Portugal kasteel Wijchen van de weduwe Geertruid van Dalem. Zij bouwden een nieuw kasteel op de oude fundamenten. Het huidige uiterlijk is het ontwerp uit die tijd. Emilia en Emanuel lieten hun 'handtekening' achter in de muurankers, die de vorm van een dubbele 'E' hebben.

In 1640 kocht Philips van Nassau, kleinzoon van Willem van Oranje het kasteel, waarna andere eigenaren volgden, onder meer de familie Osy die in 1771 het kasteel verkreeg. In 1903 ging het over in de handen van jonkvrouwe Van Andringa de Kempenaer, die het opnieuw verwaarloosde kasteel wilde herstellen. Een verwoestende brand in 1906 stak daar een stokje voor. De jonkvrouwe zag wel wat in het bouwen van een villa op dezelfde plek, maar dankzij interventie van Victor de Stuers werd dit voorkomen. De Nijmeegse architect F. A. Ludewig herstelde het kasteel op basis van de originele bouwplannen uit de 17e eeuw.

Na de dood van de weduwe van Andringa de Kempenaer ging het kasteel in de jaren dertig over in handen van de gemeente Wijchen, die het als raadhuis in gebruik nam. In de jaren negentig is het kasteel grondig gerestaureerd. Sinds 1996 zijn het Museum Kasteel Wijchen en de raad- en trouwzalen van de gemeente in het kasteel gehuisvest.

Plattegrond

De afmetingen van het kasteel bedragen 23 x 24 meter. De zuidgevel steekt boven de ingang iets naar voren. In het midden is een binnenplaats met een colonnade. In een hoek van de binnenplaats begint de toren. Er zijn kelders onder het gehele kasteel, en de muurdikte varieert van 1,60 meter tot 80 centimeter. Het kasteel is omgeven door een gracht en kan worden bereikt over een ophaalbrug.

Plattegrond

Externe links


Monumenten in de buurt van Kasteel van Wijchen in Wijchen

De Oude Molen

Baron D' osystraat
Wijchen
Een ronde, bakstenen BELTMOLEN, 1799.

Pastorie der R.K. kerk

Oosterweg 4
Wijchen
Pastorie der R.K. Kerk. HERENHUIS, in een steen gedateerd 1855. Huis met verdieping, schilddak met schoorstenen en middenrisaliet met fron..

R.K. kerk van de H. Antonius Abt

Oosterweg 2
Wijchen
R.K. KERK van de H. Antonius Abt. Driebeukige, neoklassicistische hallenkerk uit 1853 met Jonische zuilen, uitgebreid met zijkapellen in 19..

Herenhuis met verdieping en omlopend schilddak

Oude Klapstraat 10
Wijchen
HERENHUIS uit tweede kwart 19e eeuw met verdieping en omlopend schilddak. Deur met gietijzeren bovenlicht; vensters met vier- en zesruitssc..

Gepleisterd herenhuis met verdieping en omlopend schilddak

Oud-Ravensteinseweg 2
Wijchen
Gepleisterd HERENHUIS met verdieping en omlopend schilddak, tweede kwart 19e eeuw.

Kaart & Routeplanner