Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hervormde Kerk in Uitwijk

Kerkelijk Gebouw

Kerkplein 2
4288JE Uitwijk (gemeente Woudrichem)
Noord Brabant

Bouwjaar: 14e eeuw 1300 14e eeuw


Beschrijving van Hervormde Kerk

Ned. Hervormde Kerk. Eenbeukige kerk met 14e eeuws schip, een smaller en hoger driezijdig gesloten koor (begin 15e eeuw), en een zware vlak opgaande toren uit omstreeks 1300, met een koepelgewelf in het portaal. Grafzerk uit 1639. In een kas van C.F.A. Naber, in 1852 gemaakt voor de Herv. Kerk te Almen, is een eenklaviers orgel geplaatst dat J. Armbrost in 1840 maakt voor de Herv. Kerk te Geesteren (Gld.). Kas en instrument werden in 1971 samengevoegd en na restauratie in Uitwijk opgesteld. Klokkenstoel met klok van J(an Lier van) Hembach, 1618, diam. 81 cm. Mechanisch torenuurwerk, Jos van de Kerkhof, elektrische opwinding. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 39623
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Uitwijk, Hervormde kerk

De Hervormde kerk is het historische kerkje van Uitwijk, gelegen aan Kerkplein 2.

Omstreeks 1100 begon men met de bouw van deze aan Onze-Lieve-Vrouw gewijde kerk, terwijl er mogelijk ook al een houten voorganger heeft gestaan. Deze kerk was oorspronkelijk een eenvoudig zaalkerkje. Omstreeks 1280 werd aam de oostzijde het driezijdig gesloten koor gebouwd en omstreeks 1300 kwam de zware vlakopgaande bakstenen toren gereed. Deze bestaat uit drie geledingen die gescheiden zijn door bakstenen waterlijsten welke zijn uitgevoerd met muizentanden. De bovenste geleding moet hoger zijn geweest. Naar wordt aangenomen is de toren omstreeks 1400 door de bliksem getroffen, waarna de bovenste geleding maar half is opgebouwd.

Het schip van de kerk is tegenwoordig gepleisterd. In het portaal bevindt zich een koepelgewelf.

In 1607 trad de eerste Hervormde predikant in het kerkje aan. Dit was Cornelius Pollets. Op een fraai bord is een lijst van alle predikanten weergegeven. In de kerk bevindt zich een grafsteen uit 1639.

De orgelkast stamt uit 1842 en is vervaardigd door Carl Friedrich August Naber. Hierin is een orgel geplaatst dat vervaardigd is door Jacobus Armbrost in 1841 voor de kerk van Geesteren en in 1971 in de kerk van Uitwijk geplaatst.

Externe linksMonumenten in de buurt van Hervormde Kerk in Uitwijk

Langgevel-boerderij onder met riet gedekt wolfdak, waarvan het schuurgedeelte zich aan de zijde van het achtererf met een sprong verbreedt

Langstraat 15
Uitwijk (Gemeente Woudrichem)
Uit 1650 daterende langgevel-boerderij onder met riet gedekt wolfdak, waarvan het schuurgedeelte zich aan de zijde van het achtererf met een..

Vrijstaande berghok, voorheen varkenshok

Eng 2
Uitwijk (Gemeente Woudrichem)
Omschrijving onderdeel 3. Inleiding Het vrijstaande BERGHOK, voorheen varkenshok, ligt aan de noordwestkant van de boerderij. Omschrijvi..

Bakhuis

Eng 2
Uitwijk (Gemeente Woudrichem)
Omschrijving onderdeel 2. Inleiding Het BAKHUIS, met smeedijzeren balkankers die het jaartal 1605 aangeven, bevindt zich links naast het ..

Boerderij met stijlkenmerken van de Renaissance

Eng 2
Uitwijk (Gemeente Woudrichem)
Omschrijving onderdeel 1. Inleiding De BOERDERIJ uit de eerste helft van de 17e eeuw met stijlkenmerken van de Renaissance, is nu in gebr..

Boerderij gelegen op een vliedberg

Almweg 9
Almkerk (Gemeente Woudrichem)
Boerderij gelegen op een vliedberg; bakstenen gebouw onder afgewolfd rieten zadeldak en vrijstaande houten schuur. Het woongedeelte is tweeb..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)