Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Huizenblok 'Het Schip' in Amsterdam

Woonhuis

Oostzaanstraat 1
1013WE Amsterdam
Noord Holland

Bouwjaar: 1917
Architect: M. de Klerk


Beschrijving van Huizenblok 'Het Schip'

Huizenblok (1917, door M.de Klerk) Een der irrationeelste hoogtepunten van de tweede fase der "Amsterdamse School" met torentje op de lage toegangsvleugel, tonvormige hoekerkers en prachtig metselwerk van helrode baksteen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 3961
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Museum Het Schip
Museum Het Schip, zijde Hembrugstraat met het karakteristieke torentje
Museum Het Schip, zijde Hembrugstraat met het karakteristieke torentje
Locatie Spaarndammerplantsoen 140, Amsterdam
Opgericht 2001
Personen
Directeur Alice Roegholt
Lid van OAM, ICOM, Museumvereniging
Website
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Museum Het Schip is een museum in Amsterdam-West, gevestigd in het huizenblok met dezelfde naam. Het museum is gewijd aan de Amsterdamse School. Het gebouw wordt beschouwd als een vooraanstaand voorbeeld van deze bouwstijl.

Beschrijving

Het Schip is een van de drie blokken arbeiderswoningen aan het Spaarndammerplantsoen in de Spaarndammerbuurt die zijn ontworpen door Michel de Klerk in de stijl van de Amsterdamse School. De blokken werden in de periode 1914-1921 gebouwd. De woningen werden verhuurd door woningcorporatie Eigen Haard en waren 'paleizen voor de arbeiders'. Niet eerder was er zoveel zorg besteed aan de vormgeving van arbeiderswoningen. Ook een postkantoor was onderdeel van het blok.

Nadat het postkantoor in 1999 werd gesloten, is hier sinds 2001 het Museum Het Schip gevestigd. Het museum bestaat uit het voormalige postkantoor, een museumwoning die een indruk geeft van hoe de arbeiders hier in de jaren 1920 woonden, en een museumruimte met informatie over de geschiedenis van het gebouw en de Amsterdamse School. In 2005 werd een lunchroom geopend in een voormalige winkel. Hier is ook een fototentoonstelling van gebouwen in de Amsterdamse School te zien.

In een container voor Het Schip is een krotje van vóór de Woningwet te zien, met de titel 'Ik moet naar een kleinere woning omzien, want mijn gezin wordt te groot'.

Sinds juli 2016 is het schoolgebouw dat onderdeel is van het bouwblok na verbouwing in gebruik genomen als museumgebouw, met daarin de tentoonstelling 'Amsterdamse School, Verbeelde Idealen'. Op het vroegere schoolplein in het bouwblok is een collectie straatmeubilair in de stijl van de Amsterdamse School te bezichtigen.

Museum Het Schip geeft dagelijkse rondleidingen en op zaterdag lange rondleidingen door de buurt. Op zondag zijn er rondleidingen door het Scheepvaarthuis (sinds 2007 Grand Hotel Amrâth Amsterdam).

Sinds mei 2012 is er een dependance in Amsterdam-Zuid, het informatiecentrum in het woningencomplex De Dageraad aan de Burgemeester Tellegenstraat 128.

Afbeeldingen

Gevel

Postkantoor

Museumwoning

Straatmeubilair

Andere afbeeldingen

Externe links


Monumenten in de buurt van Huizenblok 'Het Schip' in Amsterdam

Huizenblok

Spaarndammerplantsoen 68
Amsterdam
In 1913 door M.de Klerk gebouwde huizenblok van gesloten,burchtachtig karakter en vrij rustige architectuur. De symmetrische ingedeelde geve..

Patrimonium: zuidoostelijk bouwblok (C)

Hembrugstraat 300
Amsterdam
Inleiding Het zuid-oostelijk BOUWBLOK (C) van het woningbouwcomplex Patrimonium is gesitueerd aan de Oostzaanstraat en de Hembrugstraat. He..

Patrimonium: zuidwestelijk bouwblok (B)

Zaanstraat 250
Amsterdam
Inleiding Het zuidwestelijk BOUWBLOK (B) van het woningbouwcomplex Patrimonium is gesitueerd aan de Zaanstraat en de Hembrugstraat. Het U-v..

Zuidwestelijk woonblok (B)

Oostzaanstraat 188
Amsterdam
Inleiding Het zuidwestelijk WOONBLOK B, door K.P.C. de Bazel in 1918-1923 ontworpen in de trant van het Rationalisme, is een onderdeel van ..

Huizenblok

Spaarndammerplantsoen 33
Amsterdam
In 1914 door M.de Klerk gebouwd huizenblok van gesloten, burchtachtige karakter met tamelijk gewogen details. Buitenwanden van rood en geel,..

Kaart & Routeplanner