Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Oude Doornse molen in Almkerk

Molen

Oude Doorn
4286ZA Almkerk (gemeente Woudrichem)
Noord Brabant

Bouwjaar: ca. 1700 1700 ca. 1700


Beschrijving van Oude Doornse molen

"De Ouden Doorn" in de polder Zandwijk en Uppel. Achtkante, met riet gedekte watermolen op stenen ondervoet met scheprad. Vroege 18e eeuw. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 39608
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Oude Doornse molen
November 2007
November 2007
Basisgegevens
Plaats Almkerk
Bouwjaar ca. 1700
Type grondzeiler
Kenmerken Achtkante molen
Functie poldermolen
Bestemming  maalvaardig in circuit
Monumentnummer  39608
Externe link(s)
Molendatabase
De Hollandsche Molen
Portaal  Portaalicoon   Molens

De Oude Doornse molen is een poldermolen gebouwd rond 1700 in de plaats Almkerk in de Nederlandse gemeente Woudrichem. Eigenaar is Molenstichting Land van Heusden en Altena. De molen is van het type grondzeiler en is een achtkante molen.

De molen was in gebruik als poldermolen voor het bemalen van polder de Oude Doorn, maar is in maart 1965 buiten bedrijf gesteld. Tot die tijd is de molen belangrijk gebleken voor de polder. In 1940 en 1944 is de polder geheel op windkracht door de molen drooggemalen, nadat deze onder water was gezet ten behoeve van de Hollandse Waterlinie. Ook in 1953, na de watersnoodramp, heeft de molen de polder geheel op windkracht kunnen droogmalen. Tegenwoordig is de Oude Doornse molen maalvaardig in circuit.

De molen lijdt sinds het eind van de 20e eeuw behoorlijk onder verzakking. In 2006 werden plannen gemaakt om de molen op te vijzelen.Monumenten in de buurt van Oude Doornse molen in Almkerk

Twee waardevolle bebouwingsgroepen

Uppelse Hoek 26
Almkerk (Gemeente Woudrichem)
Inleiding. In het gehucht Uppel liggen aan de Uppelse Hoek twee waardevolle bebouwingsgroepen. De BOERDERIJ, de voormalige Jagershof, is ee..

Boerderij van het dwarsdeeltype met houten achterwand onder afgewolfd rieten zadeldak

Provincialeweg Noord 22
Almkerk (Gemeente Woudrichem)
Monumentale bakstenen boerderij van het dwarsdeeltype met houten achterwand onder afgewolfd rieten zadeldak. Symmetrische voorgevel met zesr..

Boerderij van het dwarsdeeltype, bakstenen gebouw onder afgewolfd rieten zadeldak en een gedeeltelijk in hout opgetrokken bedrijfsgedeelte met stenen ..

Provincialeweg Noord 18
Almkerk (Gemeente Woudrichem)
Zeer fraaie monumentale boerderij van het dwarsdeeltype, bakstenen gebouw onder afgewolfd rieten zadeldak en een gedeeltelijk in hout opgetr..

Schoolcomplex

De Oude School 1
Almkerk (Gemeente Woudrichem)
Inleiding. Ten westen van het complex gelegen SCHOOL met vier in elkaars verlengde liggende lokalen heeft aan de zuidzijde het schoolplein ..

Schoolcomplex

Voorstraat 20
Almkerk (Gemeente Woudrichem)
Inleiding. Het WOONHUIS dat was bestemd voor de hoofdonderwijzer heeft aan de voorzijde een tuin die door een bakstenen muurtje met ijzeren..

Kaart & Routeplanner


Foto's (18)

Alle 18 foto's weergeven