Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Boerderij van het dwarsdeeltype, overmase vorm in Almkerk

Boerderij

Voorstraat 24
4286AL Almkerk (gemeente Woudrichem)
Noord Brabant

Bouwjaar: 19e eeuw


Beschrijving van Boerderij van het dwarsdeeltype, overmase vorm

Boerderij van het dwarsdeeltype, Overmase vorm; bakstenen gebouw onder afgewolfd rieten zadeldak. Symmetrische voorgevel met zesruits vensters en paneeldeur. Belangrijk v.w. ligging. XIX. De ruime, vrije ligging in een flauwe bocht aan een hoofdweg weg door de bebouwde kom van Almkerk bezorgt de boerderij een bijzonder opmerkelijke situering met karakteristiek-historische landschappelijke waarde. De forse bouwvolumes komen mede vanwege de voor de boerderij gelegen moestuin onbelemmerd tot uitdrukking. Het woongedeelte van de driebeukige boerderij is aan de rechterzijde onderkelderd. De troggewelfjes zijn weggebroken; er is nog slechts een half gewelfje over. Achter de voordeur loopt tot aan de brandmuur een centrale gang. Op de vloer van het woongedeelte liggen rode plavuizen. Het bedrijfsgedeelte telt vijf travee├źn waarvan de sporenkap wordt gedragen door een zware houten constructie op bakstenen poeren. In de schuur is in de middenbeuk, ter hoogte van de eerste travee, een cirkelvormige klinkerbestrating voor een karnmolen gelegd waar in het verleden een trekhond zijn arbeid verrichtte. De rechter zijgevel van het bedrijfsgedeelte heeft ter hoogte van de vierde travee twee grote inrijdeuren en is op de gepotdekselde verdieping voorzien van drie hooiluiken. De linker zijgevel is vanaf de tweede travee gepotdekseld. De geveltop aan de achterzijde is eveneens gepotdekseld. Het gehele dak van de boerderij is met uitzondering van de linkerhelft van het bedrijfsgedeelte gedekt met riet. De driebeukige boerderij is van monumentaal belang vanwege de intacte hoofdstructuur van woon- en bedrijfsgedeelte en voorhuis met centrale middengang. Daarnaast hebben de houten hoofdconstructie van de driebeukige schuur en de gepotdekselde gevels bouwhistorische waarde en geldt ook het rieten dak als karakteristiek voor dit monument van landelijke bouwkunst. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 39604
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Boerderij van het dwarsdeeltype, overmase vorm in Almkerk

Schoolcomplex

De Oude School 1
Almkerk (Gemeente Woudrichem)
Inleiding. Ten westen van het complex gelegen SCHOOL met vier in elkaars verlengde liggende lokalen heeft aan de zuidzijde het schoolplein ..

Schoolcomplex

Voorstraat 20
Almkerk (Gemeente Woudrichem)
Inleiding. Het WOONHUIS dat was bestemd voor de hoofdonderwijzer heeft aan de voorzijde een tuin die door een bakstenen muurtje met ijzeren..

Boerderij van het dwarsdeeltype, bakstenen woonhuis en houten bedrijfsgedeelte onder rieten zadeldak

Provincialeweg Noord 19
Almkerk (Gemeente Woudrichem)
Boerderij van het dwarsdeeltype, bakstenen woonhuis en houten bedrijfsgedeelte onder rieten zadeldak; schuiframen rozet en rondboogvensters...

Boerderij van het dwarsdeeltype, bakstenen gebouw onder afgewolfd rieten zadeldak en een gedeeltelijk in hout opgetrokken bedrijfsgedeelte met stenen ..

Provincialeweg Noord 18
Almkerk (Gemeente Woudrichem)
Zeer fraaie monumentale boerderij van het dwarsdeeltype, bakstenen gebouw onder afgewolfd rieten zadeldak en een gedeeltelijk in hout opgetr..

Villa in chaletstijl

Provincialeweg Noord 1
Almkerk (Gemeente Woudrichem)
Inleiding. Op de kruising van de Voorstraat en de Provinciale weg, de vroegere Uppelsche of Verlaatsche dijk, ligt in de directe nabijheid ..

Kaart & Routeplanner