Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Voormalig rechthuis, bakstenen huis met verdieping onder met pannen belegd schilddak in Almkerk

Gebouw

Kruisstraat 17
4286AM Almkerk (gemeente Woudrichem)
Noord Brabant

Bouwjaar: eerste helft 19e eeuw


Beschrijving van Voormalig rechthuis, bakstenen huis met verdieping onder met pannen belegd schilddak

Voormalig rechthuis, bakstenen huis met verdieping onder met pannen belegd schilddak. Symmetrische voorgevel van vijf traveeën, rechts een jongere aanbouw. Inwendig gaaf bewaard, paardestal links in het achterhuis. XIX A. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 39595
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Principe schilddak

Een schilddak of schildkap is een daktype dat wordt gevormd door twee driehoekige schilden of dakvlakken aan de korte kant en twee trapeziumvormige schilden aan de lange kant van het gebouw.

Het is een aangepast zadeldak. Door aan de korte kanten van het gebouw dakschilden aan te brengen ontstaat deze dakvorm. Door ruime overstekken, waarin meestal de dakgoot is opgenomen, te gebruiken kunnen "natte" muren voorkomen worden.

Het schilddak is een daktype met een nok, de plaats waar twee dakschilden elkaar aan de bovenzijde snijden. Meestal hebben de vier dakvlakken dezelfde helling. Soms worden de uiteinden van een schilddak versierd met een piron.

Voordelen

Een schilddak heeft een aerodynamische vorm: van alle daktypes is het schilddak samen met het tentdak het beste bestand tegen windstoten en wordt daarom veelvuldig in het buitengebied toegepast. Een ander kenmerk is de rondom doorlopende dakgoot. Het traditionele zadeldak biedt op zolder meer ruimte, maar door variaties in schuinte kan dit verschil beperkt worden of vergroot worden.


Monumenten in de buurt van Voormalig rechthuis, bakstenen huis met verdieping onder met pannen belegd schilddak in Almkerk

Villa "QUA TER NES"

Voorstraat 4
Almkerk (Gemeente Woudrichem)
Inleiding. In Almkerk is de Voorstraat een van de oudste kernen. Hieraan ligt aan de noordzijde een VILLA van vóór 1863, waarschijnlijk g..

Bakstenen boerderij van het langgeveltype

Kerkstraat 28
Almkerk (Gemeente Woudrichem)
Bakstenen boerderij van het langgeveltype, gedeeltelijk wit gepleisterd, gedekt door een afgewolfd rieten zadeldak. Woongedeelte met verdiep..

Schoolcomplex

Voorstraat 20
Almkerk (Gemeente Woudrichem)
Inleiding. Het WOONHUIS dat was bestemd voor de hoofdonderwijzer heeft aan de voorzijde een tuin die door een bakstenen muurtje met ijzeren..

Schoolcomplex

De Oude School 1
Almkerk (Gemeente Woudrichem)
Inleiding. Ten westen van het complex gelegen SCHOOL met vier in elkaars verlengde liggende lokalen heeft aan de zuidzijde het schoolplein ..

Boerderij van het dwarsdeeltype, overmase vorm

Voorstraat 24
Almkerk (Gemeente Woudrichem)
Boerderij van het dwarsdeeltype, Overmase vorm; bakstenen gebouw onder afgewolfd rieten zadeldak. Symmetrische voorgevel met zesruits venste..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)