Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Huis van Jacoba van Beieren in Woudrichem

Gebouw

Molenstraat 2
4285AB Woudrichem
Noord Brabant

Bouwjaar: 14e eeuw


Beschrijving van Huis van Jacoba van Beieren

"Huis van Jacoba van Beieren". Overblijfsel van een gebouwencomplex dat mede de "Hoftoren", het Tolhuis en de Visbank omvatte; sedert de opheffing van de tol in 1420 eerst in particuliere handen, in 1474 als Kruisherenklooster ingericht, na de Hervorming woonhuis. Hoftoren en Vishal in 1852 gesloopt. Het overgebleven gebouw is een huis uit de 14e eeuw, gewijzigd in het begin van de 17e, in 1780, 1904, en gerestaureerd in 1965. Zadeldak tussen trapgevel en topgevel; in de voorgevel korfboogvormige ontlastingsbogen boven vensters en deur, in de boogvelden metselmozaieken. Inwendig gotische kapconstructie. Aan de achterzijde haaks op het middeleeuwse gedeelte een vleugel met jaartalsteen 1639, zadeldak tussen topgevels, korfbogen over de in 18e eeuw veranderde vensters. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 39584
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Huis van Jacoba van Beieren in Woudrichem

Postkantoor

Molenstraat 10
Woudrichem
Inleiding. Binnen de vesting Woudrichem ligt aan de noordzijde van de Molenstraat het voormalige POSTKANTOOR uit 1905. Nummer 10 is de inga..

Huis onder hoog schilddak, op L-vormige plattegrond op de hoek van de straat, met geelgepleisterde lijstgevels en 6- en vierdelige schuiframen

Hoogstraat 1
Woudrichem
Huis onder hoog schilddak, op L-vormige plattegrond op de hoek van de straat, met geelgepleisterde lijstgevels en 6- en vierdelige schuifram..

Huis onder schilddak, met geprofileerde kroonlijst en gecementeerde gevel

Kerkstraat 7
Woudrichem
Huis onder schilddak, met geprofileerde kroonlijst en gecementeerde gevel. 17e eeuws met latere veranderingen. Vormt een geheel met buurnumm..

Huis onder schilddak en met gecementeerde lijstgevels

Kerkstraat 7
Woudrichem
Huis onder schilddak en met gecementeerde lijstgevels. 17e eeuws met latere veranderingen. Een geheel vormend met Kerkstraat 9.

Pand onder schilddak, met gepleisterde lijstgevel

Hoogstraat 2
Woudrichem
Pand onder schilddak, met gepleisterde lijstgevel; beneden zesdelige schuiframen, boven ramen met kleine roedenverdeling,

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)