Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Gevangenpoort in Woudrichem

Gebouw

Gevangenenpoort Woudrichem.JPG
4285ZA Woudrichem
Noord Brabant


Beschrijving van Gevangenpoort

Water- of Gevangenpoort. Rechthoekig bakstenen bouwwerk, dat blijkens de inwendige kap- en balkenconstructie na 1573 (verwoesting van de stad) opgetrokken is. Op de noordoosthoek een op boogfriezen rustende, veelhoekig uitgekraagde arkeltoren (een gelijke op de noordwesthoek verdwenen). Spitsboogvormige doorgangen met boognissen daarboven. Inwendig een stenen steektrap met troggewelf. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 39582
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Gevangenpoort

De Gevangenpoort in de vestingstad Woudrichem is de enige overgebleven waterpoort als onderdeel van de vestingwerken. De poort dateert van ná 1573, het jaar waarin de stad in brand heeft gestaan. Ze behoort bij de in 1580 aangelegde omwalling. In de Middeleeuwen had Woudrichem een ommuring, waarin zich 5 stadspoorten bevonden. Op de noordoosthoek bevindt zich een uitgekraagde erkertoren.

Het bouwwerk is tegenwoordig in gebruik als restaurant. In de 19e eeuw echter, dienden de vertrekken in de poort als gevangenis.Monumenten in de buurt van Gevangenpoort in Woudrichem

Huis onder hoog schilddak, op L-vormige plattegrond op de hoek van de straat, met geelgepleisterde lijstgevels en 6- en vierdelige schuiframen

Hoogstraat 1
Woudrichem
Huis onder hoog schilddak, op L-vormige plattegrond op de hoek van de straat, met geelgepleisterde lijstgevels en 6- en vierdelige schuifram..

Huis onder schilddak en met een tot lijstgevel afgeknotte gevel van het 'Dordtse' type, met natuurstenen banden en waterlijsten, tegen de verdieping g ..

Hoogstraat 5
Woudrichem
Huis onder schilddak en met een tot lijstgevel afgeknotte gevel van het "Dordtse" type, met natuurstenen banden en waterlijsten, tegen de ve..

Huis 'De arend'

Hoogstraat 7
Woudrichem
huis "De Arend", onder schilddak en met een tot lijstgevel afgeknotte gevel van het "Dordtse" type, met natuurstenen banden en geprofileerde..

Huis onder schilddak en met een tot lijstgevel afgeknotte gevel van het 'Dordtse' type, met natuurstenen banden, geprofileerde bakstenen waterlijst, g ..

Hoogstraat 9
Woudrichem
Huis onder schilddak en met een tot lijstgevel afgeknotte gevel van het "Dordtse" type, met natuurstenen banden, geprofileerde bakstenen wat..

Huis van Jacoba van Beieren

Molenstraat 2
Woudrichem
"Huis van Jacoba van Beieren". Overblijfsel van een gebouwencomplex dat mede de "Hoftoren", het Tolhuis en de Visbank omvatte; sedert de oph..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)