Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Nederlands Hervormde Kerk in Woubrugge

Kerkelijk Gebouw

Comriekade 7
2481AD Woubrugge (gemeente Kaag en Braassem)
Zuid Holland

Bouwjaar: 1653 (ingebruikname)
Architect: Pieter Post


Beschrijving van Nederlands Hervormde Kerk

Ned.Herv.KERK. In 1652-1653 wellicht naar ontwerpen van Pieter Post gebouwde kerk, waarvan de plattegrond een rechthoek beslaat, aan de korte zijden van driezijdige sluitingen en met de lange zijden eveneens driezijdige uitbouwen. Rondboogvensters, gescheiden door ingezwenkte bakstenen steunberen. Het hoge, leien dak wordt bekroond door een sierlijk, twaalfzijdige houten daktoren met ranke spits. Aan de naar het water gekeerde oostzijde een eenvoudige houten portaal met jaartal: 1653. Inwendig gepleisterde wanden en een houten overwelving. Gerestaureerd 1949-1950. Tot de inventaris behoren: een eenvoudige preekstoel met koperen lezenaar, een balusterdoophek met voorzangerslezenaar (1705), alles 18e eeuw. Orgel in 1794 gemaakt door J.J.Mitterreither. Klokkenstoel met klok van Fran├žois Hemony, 1665, diam. 82,5 cm. Mechanisch torenuurwerk B. Eijsbouts, 1907, met later aangebracht - niet beschermenswaardig - synchroonmotortje. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 39526
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Nederlands Hervormde Kerk in Woubrugge

Woonhuis 'Jacobswoude'

Boddens Hosangweg 84
Woubrugge (Gemeente Kaag en Braassem)
Inleiding WOONHUIS 'Jacobswoude' van het type landhuis, in 1929 gebouwd naar ontwerp van de Larense architect Jan Rebel in een door het Exp..

Vrouwgeestmolen

Heimansbuurt 1
Alphen aan den Rijn
Vrouwgeestermolen van de polder Vrouwgeest ten zuiden van Woubrugge. Poldermolen op stenen voet met houten achtkant, waarop rietdekking. Geb..

De Jonge Willem/ De Zonnemolen (molenromp)

Groenewoudskade 15
Roelofarendsveen (Gemeente Kaag en Braassem)
Inleiding MOLENROMP. De achtkante molen is vermoedelijk in de 19e eeuw gebouwd als korenmolen. Bij de bouw van de molen werd mogelijk ..

Veendermolen

Aderweg 2
Roelofarendsveen (Gemeente Kaag en Braassem)
Veendermolen. Poldermolen van de Veenderpolder aan de noordzijde van de Wijde Aa. Getailleerde ronde molen van baksteen, herbouwd in 1934 op..

Langgerekte hoeve onder rieten wolfdak. Zomerhuis

Ofwegen 5
Woubrugge (Gemeente Kaag en Braassem)
Langgerekte hoeve onder rieten wolfdak, waarschijnlijk 18e eeuw. Zomerhuis derde kwart 19e eeuw.

Kaart & Routeplanner


Foto's (3)