Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Twee tot een woning verenigde voormalige vissershuisjes in Workum

Woonhuis

Séburch 14
8711EE Workum (gemeente Súdwest Fryslân)
Friesland

Bouwjaar: 18e eeuw (mog.) 1800 18e eeuw (mog.)


Beschrijving van Twee tot een woning verenigde voormalige vissershuisjes

Twee voormalige vissershuisjes, bij de restauratie tot een woning verenigd. Pandjes zonder verdieping, witgeverfd en door pannen schilddaken met schoorstenen bekroond, in aanleg 18e eeuws. Huidige roedenverdeling in de vensters gedeeltelijk bij de restauratie aangebracht. Aan rechterwoninkje aangebouwd taanhok onder met rode pannen belegd schilddak tegen topgeveltje met vlechtingen en ankers; deur met bovenlicht. Op het erf tweede taanbok onder met rode pannen gelegd zadeldak tussen topgeveltjes met vlechtingen en ankers; vierruitsvenster en vensteropeningen met luik. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 39494
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
De gekoppelde visserswoningen aan de Séburch 14 in Workum

Séburch 14 in Workum is een monumentaal complex van twee gekoppelde visserswoningen en twee taanhokken in de Friese plaars Workum.

Beschrijving

De visserswoning aan de Séburch 14 in Workum bestond oorspronkelijk uit twee afzonderlijke panden. De beide woningen dateren vermoedelijke uit de 18e eeuw en zijn na een restauratie samengevoegd tot één woning. Het witgeverfde pand heeft twee schilddaken met rode pannen. Het linker dak heeft één hoekschoorsteen en het rechter dak heeft twee hoekschoorstenen. Aan dit laatste pand is een zogenaamd taanhok gekoppeld. Een taanhok werd door de vissers gebruikt om met behulp van taan, die gekookt werd in een ketel, hun zeilen en netten bestand te maken tegen het zoute water. Dit taanhok is net als de woning wit geverfd en heeft eveneens een schilddak. Los op het erf staat nog een tweede taanhok van ongeverfde bakstenen en met een zadeldak tussen twee topgeveltjes.

Het pand is erkend als rijksmonument.


Monumenten in de buurt van Twee tot een woning verenigde voormalige vissershuisjes in Workum

Eenvoudig gebouwtje aan de voormalige haveningang

Séburch 9
Workum (Gemeente Súdwest Fryslân)
Hoogsteenvoudige gebouwtje aan de voormalige haveningang, in zijn tegenwoordige vorm hoogstens XIXe eeuws, doch op de oude plaats.

Blokvormig pand met verdieping onder laag tentdak

Séburch 9
Workum (Gemeente Súdwest Fryslân)
Blokvormig PAND met verdieping onder laag tentdak. Boven de lage vensters van de beganegrond en op de verdieping aan drie zijden vier negen..

Scheepstimmerwerf "De Hoop"

Séburch 5
Workum (Gemeente Súdwest Fryslân)
SCHEEPSTIMMERWERF "De Hoop", v/h Evert Zwolsman. Belangrijk onder aan de dijk en direct naast de oorspronkelijke 17e-eeuwse schutsluis van W..

Kleine joodse begraafplaats

bij Aldedyk 1-3[2] Aldedyk 1 bij Aldedyk 1-3[2]
Workum (Gemeente Súdwest Fryslân)
Omschrijving Kleine Joodse BEGRAAFPLAATS MET BETONNEN OMMURING en zes liggende GRAFZERKEN, gelegen aan de Hearekeunst, binnen het bescherm..

Eenvoudig dubbel woonhuis onder schilddak met twee hoekschoorstenen

Sylspaed 3
Workum (Gemeente Súdwest Fryslân)
Eenvoudig dubbel WOONHUIS onder schilddak met twee hoekschoorstenen. Stoeppalen.

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)