Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Stadsburgerweeshuis Voorm. Stadsburgerweeshuis in Workum

Gebouw

Noard 44
8711AJ Workum (gemeente Súdwest Fryslân)
Friesland

Bouwjaar: 1655 (stichting) 1868 (huidige vorm)


Beschrijving van Stadsburgerweeshuis Voorm. Stadsburgerweeshuis

19e eeuws PAND (gedateerd 1868) dat bekend staat als het voormalige Stadsburgerweeshuis. Onderkelderd bakstenen gebouw, bestaande uit begane grond, zolderverdieping voorzien van balcon met gietijzeren balustrade en dakhuis, dat wordt gedekt door een schilddak, belegd met blauwgeglazuurde pannen en is voorzien van twee hoekschoorstenen met borden. Centrale, omlijste, ingangspartij met dubbele paneeldeur met getoogd bovenlicht; te weerszijden twee getoogde zesruitsschuifvensters, waaromheen bakstenen omlijsting in de vorm van een gedrukte boog die rust op gesneden consoles; onder de vensters houten waterlijsten en twee keldervensters, waarboven 1,5 steens strekken die een hoekig verloop hebben; hardstenen plint; hardstenen trap; geprofileerde kroonlijst met gootlijst op klossen, die a.h.w. wordt ondersteund door houten hoekpilasters met verzonken velden op hardstenen plint; sierankers. Te weerszijden van het pand met hardsteen beklede poortjes met strokendeuren. In het boogveld van het ene een driepas met opschrift: ingang in het boogveld van het andere een polychrome zittende vrouwenfiguur; de poortjes worden beëindigd door klauwstukken. Voor het huis nog enkele stoeppalen. In het haaks op de achtergevel staande niet in verband gemetselde en derhalve vermoedelijk later aangebouwde gedeelte twee stenen resp. met opschrift en afbeelding van 2 wezen (jongen en meisjes) en opschrift 'BURGERWEESHUIS'. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 39481
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Stadsburgerweeshuis Voorm. Stadsburgerweeshuis in Workum

Pand met zolderverdieping tegen trapgevel met toppilaster

Noard 42
Workum (Gemeente Súdwest Fryslân)
Pand met zolderverdieping tegen trapgevel met toppilaster, 4 stoeppalen.

Woonhuis met verdieping, zolderverdieping onder zadeldak tegen trapgevel

Noard 51
Workum (Gemeente Súdwest Fryslân)
Woonhuis met verdieping, zolderverdieping onder zadeldak tegen trapgevel versierd met hoek, kant- en boogblokken. Omlijst vlieringlicht, ge..

Pandje met twee gepleisterde klokvormige topgevels

Noard 19
Workum (Gemeente Súdwest Fryslân)
Pandje met gepleisterde topgevels; 21, klokvormig met geornamenteerde deklijst onder aanzetkrullen anno 1773 en kuif en gevelsteen; 19, klok..

Smal pandje onder zadeldak tegen puntgevel

Noard 70
Workum (Gemeente Súdwest Fryslân)
Smal pandje onder zadeldak tegen puntgevel. In de geveltop kozijn waarboven halfrond gesloten boogtrommel. In dit en het benedenvenster ro..

Woonhuis met zolderverdieping onder zadeldak tegen trapgevel met toppilaster

Noard 13
Workum (Gemeente Súdwest Fryslân)
Woonhuis met zolderverdieping onder zadeldak tegen trapgevel met toppilaster. Ingang omlijst, zesruitsvensters, 4 stoeppalen.

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)