Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Vuurtoren van Workum in Workum

Weg En Waterwerk

Hylperdyk 4
8711HJ Workum (gemeente Súdwest Fryslân)
Friesland

Bouwjaar: 17e of 18e eeuw 1800 17e of 18e eeuw


Beschrijving van Vuurtoren van Workum

Oude vuurtoren, 17e of 18e eeuw. Gepleisterde stompe toren met er tegen aan gebouwd vuurtoren-wachtershuis onder pannen schilddak. Vensters met zesruitsschuiframen en luiken. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 39453
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Vuurtoren van Workum
Vuurtoren van Workum
Vuurtoren van Workum
Plaats Workum
Status gedoofd sinds 1880
Monument rijksmonument 39453
Bouwwerk
Vorm vierkant
Kleur wit
Bouwmateriaal baksteen

De Vuurtoren van Workum (Bijnaam: Toarntsje) is de voormalige witte vierkante bakstenen vuurtoren of lichtopstand aan het IJsselmeer op de Hylperdyk bij de ingang naar de haven van Workum.

De oorspronkelijke vuurtoren werd in 1643 gebouwd toen ook de dijk tussen Workum en Hindeloopen werd aangelegd. Hij bestond toen uit vier eiken steunen, een vierkante eiken voet en een ijzeren plaat, waarop de vuurkorf stond. Die houten stellage werd door een stenen toren vervangen die drie verdiepingen had en in 1712 werd er een huis bij gebouwd.

Rond 1880 werd het open vuur vervangen door een olielantaarn. Toen veertig jaar later de kustverlichting werd genationaliseerd, bleef Workum zijn eigen toren onderhouden. De toren zorgde voor inkomsten, want langskomende schepen moesten vuur- en bakengeld betalen. Met de opbrengst hiervan werd de zeesluis onderhouden.

Omgeving vuurtoren Workum

In 1932 werd de olielantaarn gedoofd, na de afsluiting van de Zuiderzee. Er werd een lichtenlijn van twee bakens van gaslampen geplaatst. Dit waren weer stellages met vier steunen, net als de eerste vuurbakens, maar deze werden van ijzer gemaakt.

Tot 1983 werd gebruikgemaakt van deze gaslampen. De vuurtorenwachter klom via een ladder tweemaal daags naar boven om de lampen handmatig te bedienen.

In 1984 werden de gaslampen overgenomen door de provincie. Nu zijn er elektrische lampen die op zonnecellen werken.

Tegen de witte vierkante toren staat het huis van de laatste vuurtorenwachter, Reid de Jong, die in 2004 Ridder in de Orde van Oranje-Nassau werd.

Strontrace

Eenmaal per jaar wordt in de herfstvakantie de Strontrace gezeild van Workum naar Warmond en terug. In 2004 werd als verrassing door de laatste vuurtorenwachter een vuur op de vuurtoren ontstoken. De marifoon meldde aan de schippers dat dit het baken van Workum is. Sindsdien wordt dat ieder jaar gedaan.


Monumenten in de buurt van Vuurtoren van Workum in Workum

Nijlannermolen De Nijlânnermolen

Hylperdyk 3
Workum (Gemeente Súdwest Fryslân)
Poldermolen, Monnikmolen, vermoedelijk 18e eeuw.

Grote boerderij van het kop-hals-romptype met onderkelderd woongedeelte

Lange Leane 14
Workum (Gemeente Súdwest Fryslân)
Grote boerderij van het kop-hals-romp type. Onderkelderd woongedeelte. Vensters met zesruitsschuiframen. Twee schoorstenen met borden. Z..

Westelijke havendam

't Oost 5
Hindeloopen (Gemeente Súdwest Fryslân)
Langs de westelijke havendam een houten loopsteiger en aan het einde daarvan een schermwand met op de dam een houten lichtopstand, langs tra..

Eenvoudig pand onder zadeldak tegen puntgevel met schoorsteen

Oosterdijk 1
Hindeloopen (Gemeente Súdwest Fryslân)
Eenvoudig pand onder zadeldak tegen puntgevel met schoorsteen. Achtergevel met dakschild. In voorgevel 2 zesruitsvensters met op zolderver..

Reddingboothuisje KNRM

't Oost 1
Hindeloopen (Gemeente Súdwest Fryslân)
Inleiding Het REDDINGBOOTHUIS van het Reddingsstation te Hindeloopen, dat deel uitmaakt van de "Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappi..

Kaart & Routeplanner

Route naar Vuurtoren van Workum in Workum

Foto's (3)