Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Herberg Voorm. herberg De Zwaan in Workum

Woonhuis

Dwarsnoard 75
8711AR Workum (gemeente Súdwest Fryslân)
Friesland

Bouwjaar: 1744

(1 recensie)

Beschrijving van Herberg Voorm. herberg De Zwaan

Hoekpand (zijgevel langs Diepe Dolte, Trekwei ongd.) onder zadeldak tegen trapgevel met natuurstenen dekplaten, blokken, lijst en ornamentwerk onder de lijst. Toppilaster op kopje, gevelsteen 1744. Sierankers. Zes stoeppalen met kettingen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 39448
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen (1)

Herberg Voorm. herberg De Zwaan
5
Recensie door: ()
De voormalige Trekschippersherberg “De Zwaan”. Op de gevel staat de datum van 1744. Maar uit bodemvondsten weten we dat hier al bebouwing was in de 15de eeuw. Of dit pand toen al dienst deed als herberg weten we niet, al is dit best mogelijk, want hier vandaan voeren vanouds de schepen via de Hollemar, de Workumermar en de Parregastermar - de Trekvaart bestond toen nog niet - naar Bolsward en elders. De kastelein van de Zwaan organiseerde ook zeilwedstrijden op de Workumermar. De inschrijving vond vooraf plaats in de herberg en na afloop was daar natuurlijk ook de prijsuitreiking. In 1851 wordt de zeilvereniging “Workum” opgericht en organiseerden zij in het vervolg de wedstrijden. Vanaf de wal, maar ook vanaf het eilandje “Brewar” waren de wedstrijden goed te volgen. Om het publiek te stimuleren om de zeilwedstrijden te bezoeken ging men vooraf met zes muzikanten door de stad Workum. Men hield wedstrijden in verschillende klassen. Ook visaken verschenen aan de start, wat niet zo verwonderlijk was, Workum had immers een drukke palinghandel op Londen. De Zwaan", destijds een belangrijke herberg. Het aangebouwde, iets achteruit staande perceel was een paardenstal. Op de in de gevel aanwezige gevelsteen staat een zwart, Fries paard met deze woorden: Dit is die workummer peerdestal, 1649. Vanhier vertrokken de trekschuiten. Het vaarwater in de richting van het dwars staande huisje splitste zich daar in een smaller deel, dat destijds onder de nu niet meer bestaande lange-brug doorliep naar de Holle mar (mar betekent meer), doorgaande naar het, later drooggelegde, Workumermeer. Het breedste deel van het vaarwater gaat rechtsaf voor de scheepvaart naar Bolsward en de Friese meren. Een brugje over de IJskeboerevaart, die van het noordwestelijk gelegen dorp Ferwoude komt en in de Trekvaart uitmondt. Dit brugje, dat nu niet meer bestaat, heette destijds in de volksmond Wikje-brug, zo genoemd naar de vrouw die de brug bediende. De Iange-brug is eveneens verdwenen, omdat de verbinding Trekvaart-Holle mar is gedempt.
Toevoegen

Monumenten in de buurt van Herberg Voorm. herberg De Zwaan in Workum

Woonhuis onder zadeldak tegen trapgevel met sierankers

Dwarsnoard 73
Workum (Gemeente Súdwest Fryslân)
Woonhuis onder zadeldak tegen trapgevel. Sierankers.

Vier traveeën breed pand met verdieping onder schilddak met hoekschoorstenen

Dwarsnoard 69
Workum (Gemeente Súdwest Fryslân)
Vier traveeën breed pand met verdieping onder schilddak met hoekschoorstenen. Omlijste deur met versierd bovenlicht. Op de verdieping 12-..

Pand onder zadeldak tegen bakstenen trapgevel met fries van baksteenvlechtwerk

Dwarsnoard 72
Workum (Gemeente Súdwest Fryslân)
Pand onder zadeldak tegen bakstenen trapgevel met fries van baksteenvlechtwerk. Vijf sierankers.

Grotendeels houten boerderij met schuur, beide onder breed zadeldak

Algeraburren 1
Workum (Gemeente Súdwest Fryslân)
Grotendeels houten boerderij met schuur, beide onder breed zadeldak en gelegen aan de Diepe Dolte het nog open water dat aan de landzijde va..

Woonhuis onder zadeldak tegen klokgevel door dwarsbouw verbonden met nr. 1

Algeraburren 3
Workum (Gemeente Súdwest Fryslân)
Door een lage dwarsbouw met nr 1 verbonden woonhuis onder zadeldak tegen klokgevel met aanzetkrullen, deklijst en fronton, tweede helft 18e ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Herberg Voorm. herberg De Zwaan in Workum

Foto's (1)