Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hervormde kerk in Schraard

Kerkelijk Gebouw

Schoolstraat 3
8746NH Schraard (gemeente Súdwest Fryslân)
Friesland

Bouwjaar: 12e eeuw (toren) 13e eeuw (kerk, verhoging toren) 17e/18e eeuw (vernieuwing torentop)


Beschrijving van Hervormde kerk

Omschrijving Eénbeukig, overwegend geelbakstenen (verschillende formaten), leiengedekt KERKGEBOUW met halfrond gesloten koor en ongelede zadeldaktoren. De 12de-eeuwse Romaanse toren is in de 13de eeuw verhoogd bij de bouw van de Romangotische kerk. De top van de toren is, mogelijk in de 18de eeuw, vernieuwd. Diepliggende rondboog- en spitsboogramen met roedeverdeling. Aan zuidzijde toegang onder spitsboog. Het schip wordt gedekt door een houten tongewelf, mogelijk van na een brand in 1524. Tot de inventaris behoren ondermeer een preekstoel uit 1633, een doophek en enkele kerkbanken met bollen op de hoeken respectievelijk wangen met koppen in vroege renaissancestijl (ca. 1560). Voorts enige zerken en een rouwbord. In de toren een klokkenstoel met klok van W. Wegewaert, 1603, diameter 81 cm. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 39430
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Hervormde kerk van Schraard
Schoolstraat 3
Schoolstraat 3
Plaats Schraard
Gebouwd in 13e eeuw
Monumentale status Rijksmonument
Monumentnummer  39430
Architectuur
Toren 12e eeuw
Afbeeldingen
Interieur
Interieur
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Hervormde kerk van Schraard is een kerkgebouw in Schraard, gemeente Súdwest-Fryslân, in de Nederlandse provincie Friesland.

Beschrijving

De romanogotische kerk uit de 13e eeuw is een eenbeukige kerk met ronde koorsluiting. De vlakopgaande zadeldaktoren uit 12e eeuw werd bij de bouw van de kerk verhoogd. In de toren hangt een klok (1603) van klokkengieter Willem Wegewaert. Op de wijzerplaat van het uurwerk staat het jaartal 1678. In het koor bevindt zich aan de noordzijde een piscina. Het kerkgebouw is een rijksmonument.

Het interieur wordt gedekt door een houten tongewelf. De preekstoel dateert uit 1633. Het doophek heeft gedraaide balusters. Er bevinden zich enkele zerken, een herenbank en een rouwbord (1653) van de familie Van Aylva. Het snijwerk aan de wangstukken van de kerkbanken is voor Friesland uniek. Het orgel uit 1911 is gemaakt door Martin Vermeulen en in 1932 door Bakker & Timmenga gereviseerd.[1]

De kerk wordt gebruikt door, en is eigendom van de Protestantse gemeente te Schettens-Schraard-Longerhouw.

Zie ook


Monumenten in de buurt van Hervormde kerk in Schraard

Hervormde kerk, kerkhof

Schoolstraat 3
Schraard (Gemeente Súdwest Fryslân)
Het KERKHOF, dat als historisch belangrijke ruimte tevens is beschermd, is omgeven door een in aanleg mogelijk nog 18de-eeuwse geelbakstenen..

Hervormde kerk

Salverdastraat 4
Wons (Gemeente Súdwest Fryslân)
Ned.Herv.Kerk. Op achtzijdig grondplan opgetrokken kerkgebouw bekroond door open koepeltje. De kerk bezit preekstoel van voor 1681. Fragmen..

Protestantse kerk met grafzerken

Van Osingaweg 3
Schettens (Gemeente Súdwest Fryslân)
Ned.Herv.Kerk, vanwege een grafkelder een grote zerk door mr B.G. 1544. Twee zerken door P. Claes en een door Jacob Douwes 1639. Tweeklavier..

Kerk van Longerhouw (Hervormde kerk)

Buren 2
Longerhouw (Gemeente Súdwest Fryslân)
Herv.Kerk. In de 18e eeuw herbouwd kerkgebouw bij rechtopgaande toren van kleine gele steen. Inwendig rijk gesneden preekstoelkuip met achte..

Scertinghe State

Van Osingaweg 1
Schettens (Gemeente Súdwest Fryslân)
Bij de kerk moet gelegen kop-hals-romp boerderij.

Kaart & Routeplanner