Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Restant van de poldermolen De Bombay in Doezum

Molen

Bombay 8 A
9863TD Doezum (gemeente Grootegast)
Groningen

Bouwjaar: mog. 1840 1878 (plaatsing op huidige locatie) 1931 en 1966 (onttakeling) 1998 (verb.) 1840 mog. 1840 1878 (plaatsing op huidige locatie) 1931 en 1966 (onttakeling) 1998 (verb.)


Beschrijving van Restant van de poldermolen De Bombay

Restant van de poldermolen Bombay, gebouwd omstreeks 1840 en in 1878 (mogelijk vanuit Zuid-Holland) overgebracht naar Noord Groningen ter bemaling van de dan gereedgekomen polder Bombay. In 1931 werd een dieselmotor geplaatst; sedert 1958 is de bemaling elektrisch. De onttakeling dateert van de jaren 1932 en 1966. Mooi in nagenoeg open landschap en op het snijpunt van de Doezumertocht en het Kolonelsdiep gelegen watermolenrestant met voor- en achterwaterloop, bestaande uit rood-bakstenen voet met enkele raam- en deuropeningen, een gedeelte van het met riet beklede achtkant en een provisorische kap. Inwendig van belang een voor het noorden des lands uniek gietijzeren scheprad met zeer grote diameter, met op het lager (het slecht leesbare) opschrift: DRIJFWERKEN ZEIT. Molenrestant uit ca. 1840 van belang wegens de aanwezigheid van een zeer groot en voor Groningen uniek gietijzeren scheprad, wegens geschiedenis van de Groninger polderbemaling in het algemeen en die van de polder "Bombay" in het bijzonder en wegens de mooie ligging in open landschap. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 393886
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
De Bombay
Streek in Nederland Vlag van Nederland
De Bombay (Groningen (provincie))
De Bombay
Situering
Provincie Groningen
Gemeente Grootegast
Coördinaten 53° 13′ NB, 6° 15′ OL
Portaal  Portaalicoon   Nederland

De Bombay (uitspraak: Bombaai) is een streekje in de gemeente Grootegast van de Nederlandse provincie Groningen. De oude naam van de streek is De Uithorn ("de uithoek"; horn = hoek). Die naam verdween echter in de jaren 1960 van de kaart. De Uithorn was de benaming voor een gehuchtje direct ten zuidwesten van de molen Bombay.

De Bombay ligt ten westen van de weg tussen Lutjegast en Grootegast. Het valt echter onder Doezum, dat er ten zuiden van ligt. Dit is ook te zien aan de verkaveling, die in de lengterichting vanuit Doezum loopt. Ten westen ligt het gehucht Peebos, ten noorden De Eest en nog iets noordelijker het gehucht Dorp. Het streekje is vernoemd naar de eromheen gelegen polder Bombay, die haar naam weer ontleent aan de vroegere schepradpoldermolen Bombay, die hier in 1878 verrees ter bemaling van deze polder. Het achtkant van deze molen was afkomstig van de een molen bij Moordrecht in de Zuidplaspolder, die daar mogelijk verrees in 1840. In 1931 werd de molen onttakeld, toen een ruwoliemotor werd geplaatst, die in 1958 werd vervangen door een elektromotor. In 1989 werd de molenromp op de monumentenlijst geplaatst vanwege het feit dat dit het enige schepradrestant was van de provincie Groningen. In 1998 werd de molenromp echter verbouwd tot woonhuis. De molen ligt op de kruising van de Doezumertocht (de oude Zijlroe) met het vroegere Kolonelsdiep, die ten oosten van de weg Lutjegast-Grootegast doorloopt langs de Caspar de Roblesdijk.

Begin 21e eeuw waren er plannen om een grote waterplas met jachthaven aan te leggen (door een deel van de polder onder water te zetten) en er 500 vakantiewoningen te bouwen. Dit is echter nooit van de grond gekomen.

Naam

De herkomst van de naam Bombay is onbekend. Mogelijk verwees het naar iets als 'verwegistan'. Er wordt ook weleens geopperd dat er een relatie zou zijn met het Bomsterzijlvest die zich immers in dezelfde hoek van de provincie bevond.


Monumenten in de buurt van Restant van de poldermolen De Bombay in Doezum

Hervormde kerk met toren

Provincialeweg 65
Doezum (Gemeente Grootegast)
Herv. Kerk met toren op Kerkhof. Het westelijke gedeelte waarop de toren rust met een aangrenzend muurgedeelte zijn van tufsteen opgetrokken..

Hervormde kerk

Rondweg 21
Grootegast
Herv. Kerk. Gepleisterd zaalkerkje, 1829; de muren geleed door pilasters, waartussen halfronde vensters. In de kerk een zerkfragment uit 161..

Hervormde kerk

Abel Tasmanweg 75
Lutjegast (Gemeente Grootegast)
Herv. Kerk. In de kerk uit 1877, een 17e eeuwse preekstoel met wapen Prott op de kuip; klankbord; een overhuifde herenbank uit de 18e eeuw. ..

Ophaalbrug over de Doezumertocht

Peebos 59
Doezum (Gemeente Grootegast)
Inleiding OPHAALBRUG over de Doezumertocht, geconstrueerd in 1930. De brug werd in 1973 vernield door een aanrijding. Ze is toen in oorspro..

Rikkerda

Abel Tasmanweg 28
Lutjegast (Gemeente Grootegast)
BOERDERIJ Rikkerda; ter plaatse van de 17e eeuwse Stins Rikkerda. Midden 19e eeuwse boerderij waarvan het voorhuis uit een onderkelderd dwar..

Kaart & Routeplanner


Foto's (7)