Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Vakwerkschuur in Mechelen

Boerderij

Eperweg 3
6281NA Mechelen (gemeente Gulpen Wittem)
Limburg

Bouwjaar: 19e eeuw


Beschrijving van Vakwerkschuur

Op hoog gelegen hof even buiten de kern van Mechelen gesitueerde 19e eeuwse VAKWERKSCHUUR, opgetrokken met de nok evenwijdig aan die van het woonhuis en met de korte zijde naar de weg geplaatst. Op rechthoekige plattegrond onder zadeldak gebouwde vakwerkschuur waarvan de gevel langs de weg is uitgevoerd in ongesausde baksteen en de lange gevel aan de hof bestaat uit vakwerk (baksteen en vlechtwerk met leem); in het verlengde van de hofgevel een lagere aanbouw in baksteen onder dwars lessenaarsdak; de topgevel van de schuur bevat aan die zijde bovenaan eveneens vakwerk; de tweede lange gevel bestaat gedeeltelijk uit vakwerk (nabij de weg) en gedeeltelijk uit baksteen; dit laatste deel bevindt zich onder aan aankapping, die aan de rechter zijde is voorzien van staand beschot en aan de lange zijde rust op een bakstenen muur, de linker zijde is open. Aan de hofzijde heeft de schuur hoge dubbele mendeuren en twee staldeuren, aan de veldzijde eveneens een staldeur. Het vakwerk is wit gesausd, de regels en stijlen zijn bruin/zwart geschilderd. De daken zijn gedekt met oude rode en blauwe pannen. De 19e eeuwse vakwerkschuur met aanbouw en aankapping is van algemeen belang zowel vanwege zijn ouderdom en situering als vanwege zijn typologische en ensemblewaarde en als zodanig van architectuur- en cultuurhistorische waarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 393849
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Vakwerkschuur in Mechelen

Bakhuis

Eperweg 3
Mechelen (Gemeente Gulpen Wittem)
Vroeg 20e eeuws bakhuis in de vorm van twee in elkaars verlengde liggende rechthoekige ruimten onder aansluitende zadeldaken met verschillen..

Hoeve den dijk

Eperweg 3A
Mechelen (Gemeente Gulpen Wittem)
Hoeve Den Dijk. Groot woonhuis, XVII, grotendeels van vakwerk met geschoord dakoverstek, tweelichtvensters en aan de achterzijde een bespijk..

Onderste Molen

Hoofdstraat 105
Mechelen (Gemeente Gulpen Wittem)
Watermolen op de Geul. Bakstenen gebouw, midden XIX; oorspronkelijk papiermolen, sinds 1882 korenmolen (Turbine).

Hoeve de Pley: grote vakwerkhoeve met binnenplaats

Overgeul 1
Mechelen (Gemeente Gulpen Wittem)
Grote VAKWERKHOEVE MET BINNENPLAATS, XVIII; hierbij oogstschuur en bakhuis, eveneens in vakwerk, XVIII.

Vakwerkhuis

Overgeul 13
Mechelen (Gemeente Gulpen Wittem)
Vakwerkhuis, 1659, verhoogd XIX.

Kaart & Routeplanner


Foto's (4)