Sint-Laurentiuskerk in Kimswerd

Greate Pierwei 11
8821LV Kimswerd (gemeente Súdwest Fryslân)
Friesland

Bouwjaar: late 11e eeuw (schip)12e eeuw (toren)1250-1300 (koor)12e of 13e eeuw (timpaan)1516 (verhoging toren) 1100 late 11e eeuw (schip)12e eeuw (toren)1250-1300 (koor)12e of 13e eeuw (timpaan)1516 (verhoging to

Beschrijving van Sint-Laurentiuskerk

Herv.Kerk. Zeer oud (12e eeuws) tufstenen kerkgebouw met wat jonger bakstenen koor. Toren beneden uit turfsteen, in 1516 verhoogd. Boven noordelijke ingang reliëf van rode zandsteen 12e eeuw. Zuidelijke ingang door poortje 1516. Mooi interieur blijkens gedenkbord uit 1695, bestaande uit betimmering, koorafsluiting, banken met gesneden wangstukken, preekstoel met doophek; voorst familiebank. Tiara en van Heemstra, memoriebord van Heemstra, met geschilderd wapen, portret van Ida van Heemstra en wapenbord en gedenkbord uit 1798. Zerk van Heemstra's door Jacob Lous 1614. Orgel in 1858 gemaakt door W. Hardorff. Klokkenstoel met klok van G. van Wou, 1515, diam. 110 cm. Mechanisch torenuurwerk, A.H. van Bergen, Heiligerlee, 1905. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)