Johanneskerk. Hervormde kerk in Burgwerd

Kerkhof 1
8742KT Burgwerd (gemeente Súdwest Fryslân)
Friesland

Bouwjaar: oorspr. mog. 13e eeuw verm. 1726 (ommetseling, vensters zuidzijde) 1816 (toren) 19e eeuw (steunberen zuidzijde) 1300 oorspr. mog. 13e eeuw verm. 1726 (ommetseling, vensters zuidzijde) 1816 (toren) 19e eeuw (steunberen zuidzijde)
Architect: C.B. Balck (1726) Balck C.B. Balck (1726)

Beschrijving van Johanneskerk. Hervormde kerk

Ned.Herv.Kerk. Op een omgracht kerkhof gelegen fors kerkgebouw in aanleg gotisch, waarschijnlijk in de 17e eeuw geheel ommetseld en van grotere vensters voorzien. Gesloten rechtopgaande toren. Mooi interieur geschilderd memoriebord uit 1726; preekstoel bestaande uit gesneden kuip,achterschot en klankbord. Doophek. Gesneden doopbekkenhouder, koperen zandloperhouder, overhuifde herenbank, niet overhuifde banken, weelderig gesneden orgelkas uit 1736. Oorspronkelijk eenklaviers orgel, in 1735 gemaakt door M. Schwartsburg. In 1948 uitgebreid met een nevenwerk, dat buiten de bescherming valt. Zerk door Vincent Lucas 1550. Twee tekstborden. Klokkestoel met klok van J. van Bremen, 1512, diam. 106,5 cm. Mechanisch smeedijzeren torenuurwerk, 17e eeuw. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)