Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hervormde Kerk in Wognum

Kerkelijk Gebouw

Raadhuisstraat 15
1687AH Wognum (gemeente Medemblik)
Noord Holland

Bouwjaar: 15e/16e eeuw


Beschrijving van Hervormde Kerk

Hervormde Kerk. Eenbeukig gebouw, bestaande uit een in twee perioden den tot stand gekomen, vijf travee├źn diep schip en een drie traveeen diep, aanmerkelijk hoger opgaand koor met vijfzijdige sluiting, XV B/XVI A. Boven de ingebouwde vertrekken in de westelijke schiptraveeen gave kap zonder beschieting; overigens de kap van beschieting voorzien. Preekstoel, midden XVII, eiken doophek, waarop een koperen doopboog bekroond door een schild met het wapen van Wognum, verso Abrahams offer 1775, en een rijk bewerkte voorzangerslezenaar XVIII B; koperen doopbekkenhouder 1659. Twee borden met opschrift betreffende de vrede van Breda in 1667. Kas van E. Leichel (ca. 1900). In 1974 is hierin een vervangend instrument met Hoofdwerk en Positief geplaatst. Dit instrument werd gebouwd door J.J. Mitterreither in 1787 voor de R.K. Augustinuskerk te Amsterdam en later uitgebreid met een Positief door L. van den Brink. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 39315
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Hervormde Kerk in Wognum

Toren der Herv.Kerk

Raadhuisstraat 15
Wognum (Gemeente Medemblik)
Toren der Herv.Kerk. De forse toren bestaat uit drie weinig versneden geledingen; ingang gevat in een spitsbogige omlijsting en door een nat..

Stolphoeve met kort uitgebouwd vooreind voorzien van houten geveltop

Oude Gouw 1
Wognum (Gemeente Medemblik)
Stolphoeve met kort uitgebouwd vooreind voorzien van houten geveltop en jaartalstenen 1626. Gedeeltelijk houten wand. Fraai gelegen aan de Z..

Voornaam woonhuis in eclectische trant, gesitueerd aan de noordzijde van de Raadhuisstraat

Raadhuisstraat 12
Wognum (Gemeente Medemblik)
Inleiding Voornaam WOONHUIS in eclectische trant, gesitueerd aan de noordzijde van de Raadhuisstraat. Het woonhuis werd volgens een gevelste..

Welgelegen

Kerkstraat 1
Wognum (Gemeente Medemblik)
Inleiding STOLPBOERDERIJ van het gekeerde Westfriese type, gelegen aan de westzijde van de Kerkstraat en hiervan door een ijzeren hek gesche..

Zeer gave stolphoeve met kort uitgebouwd vooreind

Oude Gouw 24
Wognum (Gemeente Medemblik)
Zeer gave stolphoeve met kort uitgebouwd vooreind; houten wanden op bakstenen voet. Overkragende geveltop van het vooreind met geschulpte wi..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)