Hervormde Kerk in Wognum

Raadhuisstraat 15
1687AH Wognum (gemeente Medemblik)

Bouwjaar: 15e/16e eeuw

Beschrijving van Hervormde Kerk

Hervormde Kerk. Eenbeukig gebouw, bestaande uit een in twee perioden den tot stand gekomen, vijf travee├źn diep schip en een drie traveeen diep, aanmerkelijk hoger opgaand koor met vijfzijdige sluiting, XV B/XVI A. Boven de ingebouwde vertrekken in de westelijke schiptraveeen gave kap zonder beschieting; overigens de kap van beschieting voorzien. Preekstoel, midden XVII, eiken doophek, waarop een koperen doopboog bekroond door een schild met het wapen van Wognum, verso Abrahams offer 1775, en een rijk bewerkte voorzangerslezenaar XVIII B; koperen doopbekkenhouder 1659. Twee borden met opschrift betreffende de vrede van Breda in 1667. Kas van E. Leichel (ca. 1900). In 1974 is hierin een vervangend instrument met Hoofdwerk en Positief geplaatst. Dit instrument werd gebouwd door J.J. Mitterreither in 1787 voor de R.K. Augustinuskerk te Amsterdam en later uitgebreid met een Positief door L. van den Brink. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)