Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Windhond in Woerden

Molen

Wilhelminaweg 1
3441XB Woerden
Utrecht

Bouwjaar: 1755


Beschrijving van De Windhond

Korenmolen "De Windhond". Monumentale stellingmolen met gemetselde cinische romp, gebouwd op een molenberg, welke is opgeworpen op een bolwerk. De molen is op de baard en op een stichtingssteen gedateerd 1755. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 39309
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
De Windhond
De molen gezien vanaf de Willemshof
De molen gezien vanaf de Willemshof
Basisgegevens
Plaats Woerden
Bouwjaar 1755
Type stellingmolen
Kenmerken Ronde stenen bovenkruier
Monumentenbordje 2014.svg Rijksmonument
Functie korenmolen
Bestemming  Het malen van graan op vrijwillige basis
Monumentnummer  39309
Externe link(s)
Molendatabase
De Hollandsche Molen
Portaal  Portaalicoon   Molens

De Windhond is de naam van de ronde stenen stellingmolen die in 1755 in Woerden is gebouwd. De molen staat op een molenberg, oorspronkelijk een bastion, behorende bij de stadswallen van Woerden.
De hoogte van de stelling bedraagt 9,3 meter. De molenberg heeft een hoogte van 5,7 meter. De buitenzijde van de molen is zwart. De molen heeft een vlucht van 25,2 meter.

De naam De Windhond verwijst wellicht naar hazewindhond, een naam die vroeger vaker aan molens werd gegeven.

De molen heeft een grote landschappelijke waarde en is mede bepalend voor het stadsbeeld van Woerden.

Geschiedenis

Bij de bouw van de molen De Windhond is de oudere molen, die op dezelfde plaats stond, in opdracht van Jan Wellen en Katrina Kellink gesloopt. De Windhond werd in 1877 voorzien van een stoommachine en in 1901 van een gasmotor. De molen is in 1984 gerestaureerd en is als korenmolen nog steeds in gebruik. De gasmotor kan nog steeds gebruikt worden, hoewel de molen doorgaans door de wind wordt aangedreven.

Het interieur van de molen is grotendeels in authentieke staat. De voorlaatste molenaar woonde tot oktober 2011 in de woning onderaan de molen.

De molen was vanaf 1876 eigendom van de fam. Hoogendoorn, is sinds 1977 in eigendom van de gemeente Woerden en is op woensdag en zaterdag te bezoeken.

De Woerdense VVV huisde tot 2010 in het gebouwtje onder aan de molen. Sinds 1 mei 2018 is (het woongedeelte van) de molen weer permanent bewoond door de dienstdoende molenaar van De Windhond.[1]

Fotogalerij

Zie ook

Externe link

  1. Monumentale molen in Woerden weer bewoond, rtvutrecht.nl, 28 mei 2018. Geraadpleegd op 28 mei 2018.

Monumenten in de buurt van De Windhond in Woerden

Rondboogpoortje

Kazernestraat
Woerden
Laat-gotische natuurstenen rondboogpoortje in geprofileerde omlijsting, bekroond door twee gebeeldhouwde consoles, 16e eeuw.

Voormalige Kazerne

De Kazerne 1
Woerden
v.m.Kazerne, Kazernestraat. Bakstenen gebouw, bestaande uit drie langgerekte vleugels met verdieping en schilddaken, die een binnenplein oms..

Petruskerk (toren)

Kerkplein
Woerden
Toren der Ned.Herv.Kerk. Eenvoudige toren uit de 14e eeuw, bovendeel 17e eeuw, en 16e eeuwse omgang rond het vijfzijdig gesloten koor. Tegen..

Petruskerk

Kerkplein 5
Woerden
Ned.Herv.Kerk. Laat gotische, uitwendig gepleisterde, driebeukige pseudo-basiliek. Koormuur tussen hoogkoor en omgang. De kerk is overdekt d..

Voormalige Gereformeerd Weeshuis

Havenstraat 6
Woerden
V.m. Gereformeerd Weeshuis. Gebouw met verdieping en zadeldak. Eenvoudige lijstgevel, 18e eeuw, waarin boven de deur een banderolle met opsc..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)