Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Kasteel van Woerden in Woerden

Kasteel Buitenplaats

Rijnstraat 66
3441BV Woerden
Utrecht

Bouwjaar: tussen 1404 en 1417


Beschrijving van Kasteel van Woerden

Kasteel van Woerden. Slot, gebouwd tussen 1404 en 1417, op vierkante plattegrond, bestaande uit vier vleugels rond een binnenplaats. Op de hoeken ronde torens, waarvan drie sterk verlaagd zijn, terwijl de vierde door een vierkante gevangenis is vervangen. De betrekkelijk goed geconserveerde voorvleugel wordt gedekt door een zadeldak met puntgevels aan de uiteinden. Het vooruitspringende middendeel, waarin de poort, is hoger opgehaald en heeft een afzonderlijk zadeldak. Het bovenste deel van de gehele voorgevel is uitgekraagd op een bakstenen boogfries. De overige drie vleugels zijn sterk gewijzigd door verbouwingen en uitbreidingen. Inwendig tongewelven over de benedenverdieping. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 39307
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Kasteel van Woerden
Het kasteel gezien vanuit de toren van de Sint-Bonaventurakerk.
Het kasteel gezien vanuit de toren van de Sint-Bonaventurakerk.
Locatie Vlag Woerden Woerden, Vlag van Nederland Nederland
Algemeen
Huidige functie Appartementen en horeca
Gebouwd in 1415[1]
Gebouwd door Jan VI van Beieren, heer van Woerden
Monumentale status Rijksmonument
Monumentnummer  39307
Website Stichting Het Kasteel van Woerden.nl
De toegangspoort
De toegangspoort

Het Kasteel van Woerden is tussen 1407 en 1415[1] als burcht gebouwd door hertog Jan van Beieren, heer van Woerden.

Kenmerken

Het kasteel is vierkant van vorm, heeft een ophaalbrug en drie ronde en een rechthoekige toren. De slotgracht is lange tijd gedempt geweest, maar het kasteel ligt nu weer grotendeels door water omgeven op een schiereilandje in de singel, naast de veel later gebouwde Sint-Bonaventurakerk.

Geschiedenis

De eerste bron over de bouw van het kasteel dateert van 1415, maar daaruit blijkt dat de bouw dan al ver gevorderd is. Er moet ook al eerder een kasteel in Woerden hebben gestaan, want bij de opdracht tot de bouw wordt verwezen naar een ander "Steenen Huys". Vermoedelijk heeft dat kasteel aan de westkant van Woerden gelegen, ter verdediging van Utrecht tegen Holland. Het huidige kasteel is gebouwd in opdracht van de graaf van Holland ter verdediging tegen de bisschop van Utrecht en ligt daarom aan de oostkant van de stad. Het kasteel heeft vele bestemmingen gehad. Behalve als verdedigingswerk, (militaire) gevangenis (tot 1872), hospitaal en opvangkamp voor Ambonezen, was het kasteel geruime tijd[2] in gebruik als centraal kledingmagazijn van het Ministerie van Defensie.
In de Franse tijd liet de Bataafse Republiek er onder andere oud-raadpensionaris Laurens Pieter van de Spiegel, de feministe Etta Palm, en Willem Bentinck en Stefanus Jacobus van Langen opsluiten.

Tot de slotgracht weer werd uitgegraven, was het kasteel het decor van de oudste burgertaptoe van Nederland, uitgevoerd door de plaatselijke Harmonie de Vriendschap.

Nadat het eind jaren tachtig was gerestaureerd, is het kasteel in gebruik geweest als kantoorruimte voor Logica. In 2006 lanceerde de gemeente Woerden plannen om het kasteel te verbouwen tot woonruimte. Inwoners van Woerden hadden daarbij inspraak in hoe het complex eruit zou komen zien.[bron?] Sinds 2007 heeft het kasteel gedeeltelijk een horeca-bestemming en is er mogelijkheid tot trouwerijen.[3]

In 2015 is er achter het kasteel een fietsbrug, de Nelson Mandelabrug, gerealiseerd die het centrum direct met het station verbindt.

Afbeeldingen

Zie ook

Literatuur

  • Het Kasteel te Woerden, het gebouw, de geschiedenis en de restauratie, M.S. Verweij, M.J. Dolfin en N. Vroman, 1989, Uitg. Stichting Stichts-Hollandse Bijdragen 20
  • Een veilig slaapvertrek, kasteel Woerden 600 jaar 1410-2010, Lex Albers, Gert de Klerk, Karel Maartense, 2010, Uitg. Stichting Stichts-Hollandse Bijdragen 36, ISBN 978-90-814805-2-9

Externe link


Monumenten in de buurt van Kasteel van Woerden in Woerden

St.Bonaventura

Rijnstraat 60
Woerden
St.Bonaventura, 1890-1892, N. Molenaar. Neogotische kruisbasiliek in op de vroege gotiek geinspireerde vormen. Het schip heeft schoorbogen. ..

Klooster

Wilhelminaweg 77
Woerden
Inleiding Het KLOOSTER in sobere neogotische stijl is in 1897-1899 gebouwd naar ontwerp van de architect J.H. Tonnaer uit Delft in opdracht..

Likeurstokerij

Rijnstraat 44
Woerden
Inleiding Het bakstenen pand in Hollandse neorenaissancestijl is in 1888 gebouwd als LIKEURSTOKERIJ naar ontwerp van de architect Nicolaas..

Voormalige Gereformeerd Weeshuis

Havenstraat 6
Woerden
V.m. Gereformeerd Weeshuis. Gebouw met verdieping en zadeldak. Eenvoudige lijstgevel, 18e eeuw, waarin boven de deur een banderolle met opsc..

Dubbele winkelwoonhuis

Kerkstraat 5
Woerden
Inleiding Het dubbele WINKELWOONHUIS met detaillering in neorenaissance- en neogotische trant is gelegen op de hoek van de Kerkstraat en de..

Kaart & Routeplanner