Meer dan 63.000 rijksmonumenten


St.Bonaventura in Woerden

Kerkelijk Gebouw

Rijnstraat 60
3441BV Woerden
Utrecht

Bouwjaar: 1890-1892


Beschrijving van St.Bonaventura

St.Bonaventura, 1890-1892, N. Molenaar. Neogotische kruisbasiliek in op de vroege gotiek geinspireerde vormen. Het schip heeft schoorbogen. Toren op de laatste travee van de noorderzijbeuk, bekroond door frontalen, hoektorentjes en een slanke naaldspits. Driebeukig transept. Bundelpijlers en kruisribgewelven. In de kruisingtoren klok van Petit en Fritsen, 1892, diam. 57 cm. Mechanisch torenuurwerk, circa 1895, later voorzien van elektrische opwinding. Twee klaviers pneumatisch orgel gemaakt door de firma L. Ypma & Co (T.Jos Vermeulen) in 1917. Gewijzigd in 1946 door de firma Vermeulen. De bij deze wijziging toegevoegde delen vallen buiten de bescherming. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 39306
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Sint-Bonaventurakerk
Woerden-kerk.jpg
Plaats Woerden
Gebouwd in 1892
Begraafplaats geen
Gewijd aan Sint-Bonaventura
Monumentale status Rijksmonument Monumentenbordje 2014.svg
Monumentnummer  39306
Architectuur
Architect(en) Nicolaas Molenaar sr.
Toren 77,2 meter, 31ste plaats op de lijst van hoogste kerktorens in Nederland
Interieur
Diverse Orgel uit 1920 gebouwd door Jos Vermeulen
Afbeeldingen
Woerden Sint-Bonaventurakerk.JPG
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Sint-Bonaventurakerk is een kerk in de Nederlandse plaats Woerden die is gewijd aan de heilige Bonaventura. De kerk staat naast het Kasteel van Woerden en is aangemerkt als rijksmonument.

De kerk is gebouwd in 1892 door architect Nicolaas Molenaar sr. en geldt als een van zijn belangrijkste werken. Het is een kruisbasiliek in neogotische stijl, gebaseerd op de vroege Franse gotiek. De kerktoren is 77,2 m hoog en staat daarmee op de 31ste plaats van de lijst van hoogste kerktorens in Nederland. De toren wordt bekroond met een scherpe naaldspits met flankerende torentjes. Deze domineert van verre het profiel van Woerden.

Interieur

Het Interieur van de kerk is rijk gedecoreerd met gekleurde tegelvloer, een marmeren hoogaltaar, zij altaren, Mariakapel met een smeedijzeren hek van W. Pompe uit Yselstein uit 1894, marmeren doopvont, heiligen beelden, bundelpijlers met natuurstenen kapitelen, kruisribgewelven en gebrandschilderde ramen waaronder drie uit 1919 van F. Nicolas. In de kerk bevindt zich een orgel, gebouwd door Jos Vermeulen, dat in 1921 in gebruik werd genomen.

AfbeeldingenMonumenten in de buurt van St.Bonaventura in Woerden

Klooster

Wilhelminaweg 77
Woerden
Inleiding Het KLOOSTER in sobere neogotische stijl is in 1897-1899 gebouwd naar ontwerp van de architect J.H. Tonnaer uit Delft in opdracht..

Kasteel van Woerden

Rijnstraat 66
Woerden
Kasteel van Woerden. Slot, gebouwd tussen 1404 en 1417, op vierkante plattegrond, bestaande uit vier vleugels rond een binnenplaats. Op de h..

Likeurstokerij

Rijnstraat 44
Woerden
Inleiding Het bakstenen pand in Hollandse neorenaissancestijl is in 1888 gebouwd als LIKEURSTOKERIJ naar ontwerp van de architect Nicolaas..

Voormalige Gereformeerd Weeshuis

Havenstraat 6
Woerden
V.m. Gereformeerd Weeshuis. Gebouw met verdieping en zadeldak. Eenvoudige lijstgevel, 18e eeuw, waarin boven de deur een banderolle met opsc..

Dubbele winkelwoonhuis

Kerkstraat 5
Woerden
Inleiding Het dubbele WINKELWOONHUIS met detaillering in neorenaissance- en neogotische trant is gelegen op de hoek van de Kerkstraat en de..

Kaart & Routeplanner


Foto's (3)