Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Petruskerk (toren) in Woerden

Kerkelijk Gebouw

Kerkplein Ongd
3440AA Woerden
Utrecht

Bouwjaar: 14e eeuw 1300 14e eeuw


Beschrijving van Petruskerk (toren)

Toren der Ned.Herv.Kerk. Eenvoudige toren uit de 14e eeuw, bovendeel 17e eeuw, en 16e eeuwse omgang rond het vijfzijdig gesloten koor. Tegen de omgang twee driezijdige uitgebouwde kapellen van geringe diepte. In vier vlakken van de omgang traceringen, hoog geplaatst aan de binnenzijde. Klokkenstoel met klok van P. Hemony, 1675, diam. 111 cm. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 39297
Laatste wijziging: 2014-10-12 09:49:28.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Petruskerk
Martkplein woerden.JPG
Plaats Woerden
Coördinaten 52° 5′ NB, 4° 53′ OL
Monumentnummer  39296
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Petruskerk is een Nederlands Hervormde Kerk in Woerden. De kerk is gebouwd in laat gotische stijl met een driebeukige pseudobasiliek. In de kerk is een kerkorgel van J.H.H. Bätz uit 1768.[1]

Geschiedenis

Op de plek waar de kerk nu staat, heeft eerder een houten kerkje gestaan.[2] In 1202 is deze door de Hollanders geplunderd en in brand gestoken. In de dertiende eeuw is er een stenen kerk voor teruggebouwd, welke steeds verder werd opgesierd en uitgebouwd. In het Rampjaar 1672 raakten de toren en het dak in brand, toen de Franse bezetter met vuur een signaal wilde geven aan hun troepen in Utrecht. Bij de herstelwerkzaamheden hiervan kreeg de kerk grotendeels zijn huidige vorm.

Locatie

Het Bätz-orgel

De kerk is gelegen in het centrum van Woerden aan het kerkplein, dat in 2000 geheel is herbouwd en vergroot. Naast de kerk ligt een kleine kerktuin. De Petruskerk staat gepositioneerd binnen het voormalige Romeinse fort Laurium.

De kerktoren is op Open Monumentendag te beklimmen.

Afbeeldingen


Monumenten in de buurt van Petruskerk (toren) in Woerden

Petruskerk

Kerkplein 5
Woerden
Ned.Herv.Kerk. Laat gotische, uitwendig gepleisterde, driebeukige pseudo-basiliek. Koormuur tussen hoogkoor en omgang. De kerk is overdekt d..

Arsenaal

Groenendaal 26
Woerden
Arsenaal. Eenvoudig 18e eeuws gebouw op vierkante plattegrond, met verdieping, kroonlijst en schilddak, waarin hijsluiken. Getoogde poorten,..

Voormalige R.K.Pastorie

Groenendaal 24A
Woerden
v.m. R.K.Pastorie. Pand uit de 17e of 18e eeuw, bestaande uit twee evenwijdige vleugels met verdieping en hoge zadeldaken tussen puntgevels...

Voormalige Stadhuis

Havenstraat 2
Woerden
V.m. Stadhuis. Rechthoekig bakstenen bouwwerk, bestaande uit een laat-gotische benedenverdieping (1501) met in de door natuurstenen banden v..

Voormalige Gereformeerd Weeshuis

Havenstraat 6
Woerden
V.m. Gereformeerd Weeshuis. Gebouw met verdieping en zadeldak. Eenvoudige lijstgevel, 18e eeuw, waarin boven de deur een banderolle met opsc..

Kaart & Routeplanner