Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Petruskerk in Woerden

Kerkelijk Gebouw

Kerkplein 5
3441BG Woerden
Utrecht

Bouwjaar: 14e eeuw


Beschrijving van Petruskerk

Ned.Herv.Kerk. Laat gotische, uitwendig gepleisterde, driebeukige pseudo-basiliek. Koormuur tussen hoogkoor en omgang. De kerk is overdekt door houten tongewelven met trekbalken; in de zijbeuken en omgang halve tongewelven eveneens met trekbalken. Aan de zuidzijde een kapel, bestaande uit twee verdiepingen met ster- en netgewelven. Tegen het koor aan de noordzijde een sacristie met kruisribgewelven. Tot de inventaris behoren: preekstoel, doophek en koorhek, het laatste met Corinthische pilasters, omstreeks 1680. Koperen lezenaar (1717) en doopbekkenhouder aan de preekstoel. In het koor een eenvoudige 18e eeuwse preekstoel. In de zuiderzijbeuk zes eenvoudige gestoelten, 18e eeuw. Orgel met Hoofdwerk, Bovenwerk en vrij Pedaal, in 1767 gemaakt door J.H.H. Batz. In 1972 door de firma Van Vulpen gerestaureerd. Rijk versierde orgelkas met houtsculptuur en stucwerk, 1768. In de zuiderkooromgang in een nis met ijzeren hek grafmonument (1717) voor Kapitein ter Zee Schaap. Enkele 18e eeuwse grafzerken. Kist met opschrift: "Dieakenskist 1657". (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 39296
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Petruskerk
Martkplein woerden.JPG
Plaats Woerden
Coördinaten 52° 5′ NB, 4° 53′ OL
Monumentnummer  39296
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Petruskerk is een Nederlands Hervormde Kerk in Woerden. De kerk is gebouwd in laat gotische stijl met een driebeukige pseudobasiliek. In de kerk is een kerkorgel van J.H.H. Bätz uit 1768.[1]

Geschiedenis

Op de plek waar de kerk nu staat, heeft eerder een houten kerkje gestaan.[2] In 1202 is deze door de Hollanders geplunderd en in brand gestoken. In de dertiende eeuw is er een stenen kerk voor teruggebouwd, welke steeds verder werd opgesierd en uitgebouwd. In het Rampjaar 1672 raakten de toren en het dak in brand, toen de Franse bezetter met vuur een signaal wilde geven aan hun troepen in Utrecht. Bij de herstelwerkzaamheden hiervan kreeg de kerk grotendeels zijn huidige vorm.

Locatie

Het Bätz-orgel

De kerk is gelegen in het centrum van Woerden aan het kerkplein, dat in 2000 geheel is herbouwd en vergroot. Naast de kerk ligt een kleine kerktuin. De Petruskerk staat gepositioneerd binnen het voormalige Romeinse fort Laurium.

De kerktoren is op Open Monumentendag te beklimmen.

Afbeeldingen


Monumenten in de buurt van Petruskerk in Woerden

Petruskerk (toren)

Kerkplein
Woerden
Toren der Ned.Herv.Kerk. Eenvoudige toren uit de 14e eeuw, bovendeel 17e eeuw, en 16e eeuwse omgang rond het vijfzijdig gesloten koor. Tegen..

Voormalige Stadhuis

Havenstraat 2
Woerden
V.m. Stadhuis. Rechthoekig bakstenen bouwwerk, bestaande uit een laat-gotische benedenverdieping (1501) met in de door natuurstenen banden v..

Voormalige R.K.Pastorie

Groenendaal 24A
Woerden
v.m. R.K.Pastorie. Pand uit de 17e of 18e eeuw, bestaande uit twee evenwijdige vleugels met verdieping en hoge zadeldaken tussen puntgevels...

Voormalige Gereformeerd Weeshuis

Havenstraat 6
Woerden
V.m. Gereformeerd Weeshuis. Gebouw met verdieping en zadeldak. Eenvoudige lijstgevel, 18e eeuw, waarin boven de deur een banderolle met opsc..

Arsenaal

Groenendaal 26
Woerden
Arsenaal. Eenvoudig 18e eeuws gebouw op vierkante plattegrond, met verdieping, kroonlijst en schilddak, waarin hijsluiken. Getoogde poorten,..

Kaart & Routeplanner