Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Voormalige Stadhuis in Woerden

Gebouw

Havenstraat 2
3441BJ Woerden
Utrecht

Bouwjaar: 1501/1601


Beschrijving van Voormalige Stadhuis

V.m. Stadhuis. Rechthoekig bakstenen bouwwerk, bestaande uit een laat-gotische benedenverdieping (1501) met in de door natuurstenen banden verlevendigde voorgevel geprofileerde en geblokte spitse ontlastingsbogen op consoles en een verdieping uit 1601, waarin in de voorgevel een breed venster, samengesteld uit zes gekoppelde houten kruiskozijnen. Tegen de rechter zijgevel een zeshoekige traptoren, waarvan het bovenste gedeelte in vereenvoudigde vorm is herbouwd bij de ingrijpende restauratie van 1889-1890 door de architect J. van Lokhorst. Rijke met natuurstenen sierdelen uitgevoerde trapgevel, gedateerd 1614, met obelisken, voluutstukken op de trappen, leeuwenmaskers, cartouches, gecanneleerde bakstenen pilasters en kraagstenen. Bovenstuk, waarin een nieuw Justitiabeeld, bij de restauratie weer aangebracht in vormen, die afwijken van de tekening door De Beijer uit 1749. Jaartalsteen: 1616, afkomstig van de gesloopte Rietvelderpoort. Op de rechter hoek een natuurstenen schandpaal. In het stadhuis op de verdieping een bij de restauratie uit oude onderdelen van diverse herkomst samengestelde schouw met gebeeldhouwde caryatiden (1630) en een gesneden kap. Voorts een gesneden tochtportaal met houten Justitiabeeld (1610). In het voorhuis een collectie fragmenten van laat-gotische sculptuur met resten van polychromie, opgegraven in 1930 bij de toren der Grote Kerk en afkomstig uit deze kerk; vier kraagstenen met schildhoudende engelen, drie koppen van heiligenbeelden waarvan een verenigd met de bijbehorende figuur, een romp van een Christusbeeld met kop afkomstig uit een Heilig Graf en een Ecco Homo waarvan de kop beschadigd is, met doornenkroon. Voorts enige fragmenten van apostelbeelden. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 39293
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Stedehuys
Stedehuys
Stedehuys
Locatie Kerkplein 6, Woerden
Oorspr. functie voormalige stadhuis van Woerden
Huidig gebruik gemeentemuseum
Start bouw 1501
Opening 1538
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 39293
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Het voormalig stadhuis (Stedehuys) van Woerden is een rijksmonument gelegen aan het Kerkplein 6, dat anno 2010 als stadsmuseum in gebruik is. De Vroedschapszaal werd tot 1889 gebruikt door het stadsbestuur om te vergaderen, en voor rechtspraak.

Geschiedenis

De onderste verdieping van het stenen gebouw werd gebouwd in 1501, voor een bedrag van 450 gulden. Eerder stond op dezelfde plaats een houten optrek met rieten dak, dat ook als 'raadhuis' werd gebruikt. In eerste instantie werd het gebouw alleen gebruikt voor bijeenkomsten, pas in 1538 nam een secretaris betrekking in het gebouw als kantoor, en werd het meer een stadhuis zoals we het nu kennen. Het gebouw had toen wel een zolder. In 1601 werd hier een verdieping opgebouwd, met hierin een groot raamwerk met zes gekoppelde houten kruiskozijnen. In 1889-1890 is de zeskantige traptoren gerestaureerd. Het gebouw bevat een steen met het jaartal 1616, deze is echter afkomstig uit de eerder gesloopte "Rietvelderpoort". Toen in 1889 de gemeenteraad verhuisde naar een nieuw gebouw aan de Westdam, kreeg het gebouw tot 1933 de functie van kantongerecht. Sinds 1933 is het gebouw in gebruik als gemeentemuseum.

Gebrandschilderde ramen

In 1610 werd het stadhuis gebruikt door ambassadeurs uit Frankrijk en Engeland, om samen met Prins Maurits een onenigheid op te lossen die er bestond tussen de stad Utrecht en de Staten-Generaal. Dit gezelschap bracht duizend gulden bijeen voor gebrandschilderde ramen, die de wapens van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden, Frankrijk, Engeland, de Zeven Gewesten en van prins Maurits toonden. Ook waren er beeltenissen van historische gebeurtenissen en een rijm over de bijeenkomst. Later, in de Franse tijd, zijn de ramen door Fransgezinden vernield, maar in 1903 zijn de gebrandschilderde ramen vervangen door een replica van het origineel. Alleen het rijm bevat in de replica een fout, het jaartal 1610 is verworden tot 1601.

Buitenzijde

Aan de buitengevel bevindt zich op de hoek van de Kerkstraat en de Havenstraat een schandpaal uit 1567. In de top van het gebouw staat een houten beeld van Justitia. Daaronder, in de leeuwenkop aan de kant van de Petruskerk bevindt zich een opening om een horizontale balk naar buiten te kunnen steken, die dienstdoet als galg. Het gebouw dateert uit de periode Renaissance, en heeft een fraaie trapgevel in een laatgotische stijl, met een verdieping in Hollandse renaissancestijl.

Naast het gebouw staat in de Havenstraat het Gildepoortje

Stadsmuseum

In het Stedehuys is het stadsmuseum van Woerden gevestigd. De stichting Stadsmuseum Woerden is opgericht in 1995.[1] Het museum organiseert wisselende kunsttentoonstellingen, meestal gericht op het Nederlandse landschap algemeen en dat van het Groene Hart in het bijzonder.[2] Het Stadsmuseum bezit schilderijen van de Haagse School en werk van Woerdense kunstenaars, zoals Leo Gestel, Herman van Swanevelt, Cornelis Vreedenburgh en Jan Kriege.[3] Ook toont het museum voorwerpen uit de Romeinse tijd, toen in Woerden een castellum aanwezig was, en verschillende bodemvondsten, zoals het Frankische Zwaard van Woerden.

Fotogalerij


Monumenten in de buurt van Voormalige Stadhuis in Woerden

Dubbele winkelwoonhuis

Kerkstraat 5
Woerden
Inleiding Het dubbele WINKELWOONHUIS met detaillering in neorenaissance- en neogotische trant is gelegen op de hoek van de Kerkstraat en de..

Petruskerk

Kerkplein 5
Woerden
Ned.Herv.Kerk. Laat gotische, uitwendig gepleisterde, driebeukige pseudo-basiliek. Koormuur tussen hoogkoor en omgang. De kerk is overdekt d..

Pand met verdieping en hoog schilddak met dakkapel

Rijnstraat 32
Woerden
Pand uit de 17e of 18e eeuw met verdieping en hoog schilddak met dakkapel. Gepleisterde gevel onder rechte lijst, met dubbele deuromlijsting..

Voormalige Gereformeerd Weeshuis

Havenstraat 6
Woerden
V.m. Gereformeerd Weeshuis. Gebouw met verdieping en zadeldak. Eenvoudige lijstgevel, 18e eeuw, waarin boven de deur een banderolle met opsc..

Petruskerk (toren)

Kerkplein
Woerden
Toren der Ned.Herv.Kerk. Eenvoudige toren uit de 14e eeuw, bovendeel 17e eeuw, en 16e eeuwse omgang rond het vijfzijdig gesloten koor. Tegen..

Kaart & Routeplanner


Foto's (28)

Alle 28 foto's weergeven