Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Arsenaal in Woerden

Militair Object

Groenendaal 26
3441BD Woerden
Utrecht

Bouwjaar: 1762


Beschrijving van Arsenaal

Arsenaal. Eenvoudig 18e eeuws gebouw op vierkante plattegrond, met verdieping, kroonlijst en schilddak, waarin hijsluiken. Getoogde poorten, aan de Groenendaalsestraat met kanonslopen als schamppalen. Getoogde en rechthoekige vensters, de laatste met middenstijlen of halve kruiskozijnen en luiken. Naast het arsenaal in de Groenendaalsestraat twee gebosseerde bakstenen hekpijlers met natuurstenen hoofdgestellen en ijzeren hekken. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 39292
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Arsenaal
Arsenaal Woerden.JPG
Locatie Woerden
Coördinaten 52° 5′ NB, 4° 53′ OL
Opening 1762
Verbouwing 1977
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 39292
Detailkaart
Arsenaal (Woerden) (Utrecht (provincie))
Arsenaal (Woerden)
Afbeeldingen
hoek Groenendaal / Hogewoerd
hoek Groenendaal / Hogewoerd
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Het Arsenaal is een rijksmonument aan de Groenendaal 26 in het centrum van Woerden. Vroeger werd het gebruikt als militair magazijn van het veldleger, maar sinds 1970, het jaar waarin het gebouw van zijn militaire functie is ontheven, heeft het eerst een tijd leeg gestaan, en is het sinds 1979 in gebruik als horecalocatie en wordt het gebruikt voor evenementen.

Geschiedenis

De bouw van het huidige gebouw is afgerond in september 1762 als Koninklijk Tuighuis, maar daarvoor stond er al een militair magazijn op die plaats in het centrum. De gemeente Woerden kocht het gebouw in 1973 aan. In 1977 werd begonnen met de restauratie, die tot 30 maart 1979 heeft geduurd.

Architectuur

Het gebouw is vierkant van opzet, en heeft een verdieping, waarop een schilddak met hijsluiken zit. Een muur verdeelt het gebouw in twee delen, het grootste deel zijn de magazijnen, het kleine deel de werkruimten waar reparaties werden uitgevoerd. De toegang tot het gebouw wordt verkregen door middel van rondboogdeuren.Monumenten in de buurt van Arsenaal in Woerden

Voormalige R.K.Pastorie

Groenendaal 24A
Woerden
v.m. R.K.Pastorie. Pand uit de 17e of 18e eeuw, bestaande uit twee evenwijdige vleugels met verdieping en hoge zadeldaken tussen puntgevels...

Petruskerk (toren)

Kerkplein
Woerden
Toren der Ned.Herv.Kerk. Eenvoudige toren uit de 14e eeuw, bovendeel 17e eeuw, en 16e eeuwse omgang rond het vijfzijdig gesloten koor. Tegen..

Petruskerk

Kerkplein 5
Woerden
Ned.Herv.Kerk. Laat gotische, uitwendig gepleisterde, driebeukige pseudo-basiliek. Koormuur tussen hoogkoor en omgang. De kerk is overdekt d..

Kaaspakhuis

Eendrachtstraat 1
Woerden
Inleiding Het KAASPAKHUIS aan de Eendrachtstraat is omstreeks 1900 gebouwd. In 1997 is het intern verbouwd tot twee apartementen. Het pakhu..

Voormalige Stadhuis

Havenstraat 2
Woerden
V.m. Stadhuis. Rechthoekig bakstenen bouwwerk, bestaande uit een laat-gotische benedenverdieping (1501) met in de door natuurstenen banden v..

Kaart & Routeplanner